Er zijn nogal wat ijzeren regels als het gaat om presentaties. Of het nu gaat om vormgeving van de mondelinge presentatie, de opbouw van een verhaal, presentatievaardigheden en zelfs de keuze van kleding – we kunnen je heel wat tips geven. Maar hoe komt het dan toch dat er regelmatig dames en heren voorbijkomen in zaaltjes en zalen die zich …
Met passie presenteren over beton
Een overtuigende spreker gebruikt ratio én emotie. Maar hoe stop je dat in jouw eigen presentatie? Emotie kun je op verschillende manieren toevoegen. We leggen een eenvoudige techniek uit om zelf met passie te presenteren.
Lees verder in het artikel Met passie presenteren over beton.
Redundancy Effect: Meeste dia’s werken de spreker tegen
Het lijkt handig: een dia waarop je betoog in veel tekst of een reeks bullets is weergegeven. Je publiek kan meelezen en jij hebt een spiekbriefje. Het effect van die aanpak is dat jij je gehoor kwijtraakt: het Redundancy Effect in werking. Het wát? Het Rendundancy Effect. We leggen je graag uit wat dat is, hoe dat komt en hoe …
Authentiek met mate
Dit stukje is voor de dames en heren die denken dat zij nooit een presentatie kunnen houden. Omdat zij daar absoluut niet geschikt voor zijn. Voor hen is er goed nieuws: wat u ongeschikt maakt, maakt u tegelijkertijd authentiek. En authentiek is in. Neem Bart. Je beperking is je kracht Bart is van Bbartt, een eenmanssprekersbureau. Bart bewijst dat zowat …
Over je nieuwjaarstoespraak
In de eerste werkweek van het nieuwe jaar wordt in veel bedrijven en organisaties een nieuwjaarsborrel gehouden. Met een toespraak van de directeur. Ben jij zo’n directeur die dat mag, moet of wil doen? Verder lezen dan. Verras De nieuwjaarstoespraak is nogal eens obligaat. Het afgelopen jaar was geweldig of matig en het nieuwe jaar wordt beter omdat er veel …
Zeg eens even niks
Wie een publiek wil boeien, doet er goed aan soms even niks te zeggen. Dat klinkt vast raar, maar heus: laat zo nu en dan een pauze vallen in je verhaal en je toehoorders worden enthousiast van wat ze niet horen. Dat zit zo. De mensen die naar je luisteren, willen je niet alleen horen – ze willen je begrijpen. …
Mag een spreker ook tegenspreken? (Ja, vindt Barack Obama)
Mag een spreker iemand uit de zaal tegenspreken? Kán dat wel? Ja hoor, leert een voorbeeld van Barack Obama. Je gehoor verdient respect Iemand neemt de moeite om naar je presentatie te komen luisteren en is zelfs zo betrokken dat hij of zij reageert op wat je zegt. Het lijkt onaardig om zo iemand tegen te spreken. Of erger: zo …
Visual Storytelling
Visual storytelling wil zoveel zeggen dat een verhaal wordt verteld aan de hand van beeld. In plaats van je te beperken tot geschreven of gesproken tekst laat je je publiek jouw verhaal zien en ervaren. Door middel van foto’s, illustraties of video. Een principe wat uitermate goed is toe te passen in presentaties. Zien is geloven! Visual storytelling is allang …
Lachen om slechte stockfoto’s
Wanneer je foto’s gebruikt voor je presentatie (en eigenlijk voor wat dan ook): zorg dat ze van goede kwaliteit zijn. Inhoudelijk goed (passend bij het onderwerp en de sfeer die het moet uitstralen) en technisch goed (in hoge resolutie, in goede kleuren en goede compositie). Stockfoto’s Tenzij je over eigen beeldmateriaal beschikt, ben je hiervoor al snel aangewezen op zogenaamde …