Abstracte getallen presenteren: maak het beeldend

Hugo Cremers / Slides / 29 april 2015
Leestijd: 3 minuten

Onderzoekscijfers, statistische gegevens: het gebruik van data levert bewijs voor je verhaal en zet op die manier kracht bij.

Anja schreef al een scherp artikel over wanneer je welke grafiek gebruikt voor het weergeven van data. Maar soms is het mogelijk en nóg krachtiger om data op een beeldende manier weer te geven.

Wanneer je bijvoorbeeld wilt laten zien dat een blauwe vinvis veel groter is dan een mens, kun je de lengtes in een tabel tegen elkaar afzetten. Maar wanneer wordt dit pas echt duidelijk? Wanneer je ze letterlijk naast elkaar zet, zoals hieronder.

Visualiseer data in je presentatie: vergelijk de lengte van een mens met een walvis

Op een soortgelijke manier kun je laten zien hoeveel water het kost om één boterham te produceren:

Visualiseer hoeveel liter water het kost om 1 boterham te maken

 

Eerlijk is eerlijk: niet alle statistiek is even gemakkelijk visueel weer te geven.

Wanneer je wilt laten zien hoe tevreden je klanten zijn, is dit toch wat complexer dan het verschil tussen een mens en een blauwe vinvis. Klanttevredenheid wordt vaak weergegeven met de NPS: Net Promoter Score, een score die een verhouding aangeeft in hoeverre je klanten je dienstverlening of product wel of niet aan anderen zouden aanbevelen.

En zo kan een NPS +24 zijn. Maar is dat nu goed of niet? Dit ogenschijnlijk eenvoudige getal is eigenlijk best lastig te interpreteren, wanneer je niet meer precies weet hoe zo’n Net Promotor Score in elkaar steekt. Maar je kunt je publiek helpen het te begrijpen, door het bijvoorbeeld zo weer te geven:

Wat is ook alweer de Net Promotor Score (NPS)? Zo leg je het eenvoudig uit in beeld!

Je kunt nog verder gaan in visualiseren van data. Een voorbeeld wat we vaker gebruiken is de TED-talk van Jamie Oliver, waarin hij laat zien hoeveel suiker er in (Amerikaanse) ‘schoolmelk’ zit.

In plaats van te vertellen hoeveel kilogram suiker een kind op de lagere school binnenkrijgt, kiepert hij de exacte hoeveelheid suiker op het podium.

Beeldender dan dat krijg je het niet. En daarbij: zijn presentatie wordt écht onvergetelijk.

Je data visueel weergeven maakt je cijfermatige onderbouwing krachtiger en helpt je publiek je boodschap te begrijpen. Een beeld zegt tenslotte meer dan 1.000 woorden. Of dan 1.000 getallen…

Over de auteur

Hugo Cremers

Hugo (MSc) is bij Bento Presentaties betrokken in zowel concept als vormgeving van de mooiste presentaties.

Bento Presentaties

De meeste mensen hebben moeite om overtuigend te presenteren, dus trainen we sprekers en ontwikkelen we hun presentaties. Met onze presentatie-technieken zul je met zelfvertrouwen presenteren en zullen jouw ideeën eenvoudig anderen inspireren en overtuigen.

Contact


Bento Presentaties
Postbus 2175
5001 CD Tilburg
Telefoon: (013) 707 99 66

Volg ons