Een betere PowerPoint

De allerbeste tip voor een betere PowerPoint-presentatie

Sommige mensen denken dat je beter presenteert zonder PowerPoint-presentatie (of Prezi, of Keynote, of…). Ik denk dat een góede PowerPoint je presentatie juist veel kracht kan bijzetten.
En ik denk dat iedereen zo’n presentatie kan maken. Jij ook.

De ene PowerPoint is beter dan de andere

Een goede PowerPoint maakt het je publiek makkelijk: hij versterkt je verhaal en maakt jouw boodschap glashelder, zonder alle aandacht naar zich toe te trekken.

Een niet-zo-goede PowerPoint is daarentegen een echte aandachtstrekker. Bijvoorbeeld doordat hij bol staat van speciale effecten (Prezi heeft er ook een handje van…), die de aandacht van je publiek afleiden.

Of – en dat is veel vaker het geval – doordat er erg veel tekst op de dia’s staat…

In 3 seconden glashelder

Een goede PowerPoint-dia is in 3 seconden glashelder. Drie seconden. Je wilt niet dat je publiek langer wordt afgeleid. Na die 3 seconden zou het fijn zijn als je publiek weer naar jou kijkt en wil weten wat jíj te vertellen hebt.

Maar nu komt de crux: 3 seconden, dat is hartstikke weinig. Kijk maar:

Weet je nog wat er op de dia in het filmpje hierboven stond? Dat is best lastig. (En dan stond er nog niet eens iemand zijn verhaal bij te vertellen).

Op deze dia stond véél te veel tekst.

 

Eenvoud in je dia’s

Pas de kunst van het weglaten toe: houd je dia’s zo eenvoudig mogelijk. Beperk de tekst tot kernpunten, en laat alle elementen die je niet nodig hebt weg. Het kan echt.

Je PowerPoint (én dus jouw presentatie) wordt er gegarandeerd beter van.

Zo kan je publiek binnen drie seconden de aandacht weer op jou richten. Zodat jíj jouw boodschap kunt overbrengen.

Over de auteur

Joeri Cox

Als senior partner in Bento Presentaties ontwikkelt Joeri presentaties en traint hij sprekers in het maken en geven van professionele presentaties volgens de HNP™ methodiek. Daarnaast treedt hij vaak en graag op als spreker over Het Nieuwe Presenteren™. Met geïnspireerde mensen die direct beter presenteren als resultaat.

Ook interessant: