Applaus krijgen na je presentatie… wat nu?!

Joeri Cox / Presenteren / 8 april 2015
Leestijd: 2 minuten
Als je een interessante presentatie hebt gegeven, kan het zomaar gebeuren dat je publiek voor je klapt na afloop. Die eerste keer moet misschien nog komen, maar als het zo ver is, dan sta je daar mooi wel. En dan?
Hoe ga je goed om met applaus?

Veel mensen vinden het ongemakkelijk als ze een applaus krijgen. En dat zie je. Ze lopen dan direct het podium af, of ze klampen zich vast aan de dagvoorzitter.

En deze maand zag ik een spreker die direct zijn rug naar het publiek draaide. Om zijn glas water bij te vullen…

Een gemiste kans om je publiek de gelegenheid te geven jou te bedanken.

Waaróm krijg je eigenlijk een applaus?

Het is een stukje wederkerigheid. Jij hebt ziel en zaligheid gegeven om jouw publiek een goede presentatie te brengen. En als dank daarvoor geven ze je iets terug: een luid applaus.

En voor je publiek is het leuker om iets te geven aan iemand die blij is het te krijgen, dan aan iemand die het niet waardeert.

Stel je maar eens voor dat je iemand een mooi verjaardagscadeau geeft. En dat ze het dan uitpakt en dat ze voordat ze je laat merken wat ze ervan vindt, alweer met iemand anders staat te praten. Die dame geeft je volgend jaar geen cadeau meer! Misschien kom je niet eens meer op haar feestje…

Wat kun je doen als je een applaus krijgt?

Heel simpel: het cadeau dat je krijgt, neem je natuurlijk in ontvangst!

Dus, in ieder geval: blijf staan! Ontspan. Kijk je publiek aan. Glimlach. Een beleefd knikje mag natuurlijk. Of een kort “Dank u wel!”

En het hoeft niet lang te duren, een seconde of vijf is voldoende. Dan mag je van het podium lopen.

Je geeft zo een heel belangrijk signaal; het signaal dat je het cadeau waardeert.

En je publiek zal weer (onbewust) waarderen dat jij blij bent met hetgeen zij jou geven. Zo hebben jullie elkaar iets gegeven en dat schept een band.

Wie weet wat daaruit voortkomt…

 

Kijk ook eens naar deze #PresentatieTip-video voor een heldere uitleg.

Over de auteur

Joeri Cox

Als senior partner in Bento Presentaties ontwikkelt Joeri presentaties en traint hij sprekers in het maken en geven van professionele presentaties volgens de HNP™ methodiek. Daarnaast treedt hij vaak en graag op als spreker over Het Nieuwe Presenteren™. Met geïnspireerde mensen die direct beter presenteren als resultaat.

Bento Presentaties

De meeste mensen hebben moeite om overtuigend te presenteren, dus trainen we sprekers en ontwikkelen we hun presentaties. Met onze presentatie-technieken zul je met zelfvertrouwen presenteren en zullen jouw ideeën eenvoudig anderen inspireren en overtuigen.

Contact


Bento Presentaties
Postbus 2175
5001 CD Tilburg
Telefoon: (013) 707 99 66

Volg ons