Blogartikel - Wees authentiek, maar met mate

Authentiek met mate

Dit stukje is voor de dames en heren die denken dat zij nooit een presentatie kunnen houden. Omdat zij daar absoluut niet geschikt voor zijn. Voor hen is er goed nieuws: wat u ongeschikt maakt, maakt u tegelijkertijd authentiek. En authentiek is in. Neem Bart.

Je beperking is je kracht

Bart is van Bbartt, een eenmanssprekersbureau. Bart bewijst dat zowat iedereen kan spreken in het openbaar. Want Bart stottert. ‘Maak van je beperking je kracht’, zegt Bart.

En als hij het zegt, dan heeft die zin net wat meer letters. Vandaar ook de naam van zijn bureau, Bbartt.

Wees jezelf…

Het verhaal van Bbartt is helemaal van deze tijd. Mensen hunkeren naar authenticiteit. Naar sprekers die zich niet conformeren aan de standaardregels over hoe je op een podium staat, wat voor kleding je hoort te dragen en met welke treffende uitsmijter je een betoog afsluit.

Mensen willen sprekers die zichzelf zijn.

Wat niet betekent dat authenticiteit een garantie voor succes is. Een binnensmonds mompelende spreker, starend naar de punten van de eigen schoenen, wijzend naar een PowerPoint met 500 woorden per sheet – niet elke vorm van helemaal jezelf zijn, oogst lof.

…en wees goed

Het geheim van het succes: de persoonlijke kenmerken zo presenteren dat de positieve kanten daarvan maximaal worden benut.

Maarten van Rossem is ronduit narrig en narrigheid is nou niet bepaald een karaktertrek die op sprekerscursussen wordt aangemoedigd. Behalve als die narrigheid wordt gecombineerd met ironie en een zowat uniek dictie. En o ja, een goed verhaal wil ook helpen.

Overdrijf niet

Net zo belangrijk: overdrijf niet in de ogenschijnlijk sympathieke authenticiteit. Cabaretier Peter Pannenkoek slist en maakt daar met gevoel voor zelfspot graag grappen over. Kan zijn, maar hij ging wel naar een logopodist om dat charmante spraakgebrek binnen de genzen van het acceptabele te houden.

Dat geldt ook voor Bart van Bbartt. Hij stottert, maar wie hem hoort, kan zich niet aan de indruk onttrekken dat hij met een aangeleerde ademhalingstechniek nog redelijk vlot zijn verhaal kan doen. Met hier een daar een hakkelende medeklinker.

Net voldoende om van zijn klein-beetje-beperking zijn kracht te maken.

Conclusie

Ga op zoek naar uw authenticiteit en laat het daar vooral niet bij. Poets op wat opgepoetst moet worden, zwak af wat in de weg zit. Wees authentiek, maar overdrijf vooral niet.

Over de auteur

Laurens van Voorst

Laurens is copywriter. Goed met teksten en woorden. Laurens’ pen is scherp. Maar hij typt ook hele fijne teksten.

Ook interessant: