Contact maken met een grote zaal

Contact maken met 50.000 man (m/v)

„Op het podium ben ik compleet naakt” zegt Lianne La Havas, en toch maakt zij geweldig contact met meer dan 50.000 toehoorders.

Gisteren, donderdag 23 juni, was ik in de Amsterdam ArenA bij het indrukwekkende concert van Coldplay. Nog blijer werd ik van het voorprogramma! De 26-jarige uit Londen afkomstige Lianne La Havas verzorgde een indrukwekkend optreden.

Lianne La Havas?

Ik had nog nooit van Lianne La Havas gehoord, totdat ik op 12 juni een interview met haar in het NRC las. Het artikel trok mijn aandacht en ik heb gelijk haar single Unstoppable opgezet. Op het moment dat ik de eerste tonen hoorde was ik gegrepen door haar muziek. Zo puur, oprecht en uit het hart.

De ultieme muziek voor een intieme setting. Zelf zegt ze over haar optredens: „Op het podium ben ik compleet naakt. Geen band, geen achtergrondzangeressen. Alleen ik. Mijn gitaar en ik.”

Maak contact!

Hoe is het mogelijk dat zij deze intieme sfeer ook op kan wekken in een kille Amsterdam ArenA met meer dan 50.000 bezoekers?

In het NRC zegt La Havas hierover: „Ik wil mijn optreden zo intiem mogelijk maken. Juist als de zaal zo groot is, zoek ik de menselijke maat. Het maakt niet uit hoe groot de zaal is, het zijn allemaal mensen die er staan. Met hen verbind ik me.”

Dit kunnen we natuurlijk ook vertalen van het geven van een concert naar het geven van een presentatie.

Zorg voor de juiste intentie

Wil jij bij een presentatie ook contact maken met je publiek? Zorg dan dat je ook daadwerkelijke de intentie hebt om met hen contact te maken. Mensen voelen je intentie. Wanneer deze niet oprecht is, is de kans groot dat men de connectie met je mist.

Benader je publiek als individuen

Vertel je verhaal aan individuen. Deze mindset zal je helpen om het verhaal oprecht te vertellen en ook daadwerkelijk contact te maken met deze individuen. Het is veel eenvoudiger om een verhaal te vertellen aan 50 keer 1 persoon dan aan 50 personen tegelijkertijd. Of zoals Lianne La Havas dat doet met meer dan 50.000 mensen.

Dus bij een volgende presentatie: Blijf jezelf, wees oprecht en maak contact met iedere aanwezige.

En als extra tip: zet je Powerpoint-Presentatie eens tijdelijk op zwart. Zo sta je, net zoals Lianne La Havas, compleet ‘naakt’ op het podium en ligt de aandacht volledig op jou.

Over de auteur

Michel Jansen

Michel is presentatie-trainer pur sang. Non-verbale communicatie kent voor hem geen geheimen - en voor de deelnemers aan zijn trainingen ook niet meer!

Ook interessant: