Hoe presenteer je succesvol over duurzaamheid?

Arnout Drenthel / Inhoud, Bento-proof tips / 16 februari 2023
Leestijd: 3 minuten

Het kan een uitdaging zijn: een duurzaam idee presenteren. Zeker wanneer je klimaatverandering erbij haalt, begeef je je op smeltendglad ijs.

Hoe komt dat? En hoe presenteer je succesvol jouw duurzame idee?

Lastig…

Niet alleen krijg je te maken met de sterke meningen van voor- en tegenstanders, maar de grootste groep is vaak de afwachtende massa.

Niet heel vreemd, want duurzaamheid is tamelijk complex. En je publiek hoort waarschijnlijk ook regelmatig conflicterende opinies en ‘bewijs’. Tegelijkertijd wordt er van alle kanten een beroep op ze gedaan met betrekking tot duurzame keuzes. Waar doen ze goed aan?

Men wordt duurzaamheids-murw… Het gevolg? Ze kijken de kat uit de boom.

Hoe overtuig je mensen dan tóch?

Wanneer je opgelet hebt hebt bij jullie presentatie-seminar, weet je dat het verwerken van emotie een belangrijke katalysator is om mensen in beweging te krijgen.

Maar ik waarschuw je: blijf weg van de bosbranden, overstromingen en ijsbeertjes met natte voeten!

Hoe aangrijpend en heftig ook, hiermee ga je ze waarschijnlijk niet overtuigen.

Waarom werken de ijsbeertjes niet?

Twee redenen:

  1. Die verhalen en beelden zijn al zoveel gebruikt; het zijn intussen clichés geworden. En daar zijn we immuun voor. We lopen er niet meer warm voor en het brengt de overtuigingskracht van de spreker op de helling.
  2. Daarnaast zijn het nogal ‘ver van mijn bed’-voorbeelden: “Gaat die ene bestelling plastic roerstaafjes en die twee bestelbusjes die op diesel rijden van ons echt een ijsbeertje natte voeten geven?” Mwoah…

Hoe ga je emotie dán aanspreken!?

Beter kies je trends, feiten en ‘dicht bij hun bed’-ontwikkelingen. Let hierop:

  1. Die ontwikkelingen moeten helder, feitelijk en niet discutabel zijn. Lekker sterk op de ratio.
  2. En de gevolgen moeten een een zenuw raken… Páts, daar heb je dan de emotie!

De angst om iets te verliezen, is bijvoorbeeld een sterke emotie om aan te appelleren. En één die we allemaal zojuist massaal voor onze ogen hebben zien gebeuren:

Nederlanders wisten opeens hun gaskraan 50 jaar terug te draaien, toen afgelopen jaar de gasprijs omhoog schoot. Een reactie die het jarenlang doen van een appèl op klimaat-verantwoordelijkheid nooit wist te bereiken.

Interessant toch? Mensen veranderen gedrag wel om hun eigen pijn tegen te gaan. Veel sterker dan voor een verre, vage maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Dat leert ons dat je soms op zoek moet naar het juiste doel om je gewenste gedrag te krijgen. Iets met ‘ander doel, dezelfde middelen’…

Presenteren over duurzaamheid (zonder ijsbeertjes)

Zelfs wanneer je publiek hier open voor staat, doet het argument van klimaatverandering hooguit een appèl op het nemen van je verantwoordelijkheid. Het is voor de meeste mensen qua emotionele lading niet zo’n hele sterke. Want je snor nog wat langer blijven drukken, doet niet echt veel pijn.

Zoek daarom verder. In de breedte. Ga op zoek naar zijdelingse ontwikkelingen die je publiek mogelijk veel harder raken. Juist bij een ontwikkeling als duurzaamheid, zijn die er genoeg!

Welke invloed heeft de duurzame keuze bijvoorbeeld op:

  • concurrentiepositie: Kunnen ze een voorsprong nemen op concurrenten, of voldoen aan de vereisten van een volgende overheidstender?
  • overlevingskans: Lopen ze het risico om onvoldoende voorbereid te zijn op naderende wetgeving – en zo te ver achterop te raken?
  • personeelstekort: Hoe aantrekkelijk zijn ze als werkgever in de nabije toekomst voor generaties Y en Z?

Zelfs de grootste klimaatontkenner kan hier lastig omheen. Want wat je persoonlijk ook van de duurzaamheidsdiscussie vindt, je krijgt wel te maken met zulke zijdelingse gevolgen.

Dus

Het is de kunst om onderbouwde feiten te gebruiken die iets zeggen over waar je publiek wél wakker over ligt of zal gaan liggen. Een klein beetje zout in de wond is al voldoende om ze dan in beweging te krijgen.

Laat de clichés links liggen. Wat je ze laat voelen over hun eigen portemonnee of overlevingskansen heeft (veel) meer impact op hun gedrag, dan een onduidelijke link met een ijsbeertje 4.000 kilometer verderop…*

PS Als je hulp wilt bij het presenteren van ‘duurzaamheid’ in bedrijfspresentatie, pitch of interne presentatie, we helpen je graag.

* (Noot: Laat duidelijk zijn dat wij ijsbeertjes wel degelijk een warm hart toedragen ❤️. Niet te warm natuurlijk, want smeltende poolkappen enzo, maar je begrijpt wat ik bedoel.)

Meer tips en advies zoals dit?

Zorg dat je je hieronder aanmeldt voor onze nieuwsbrief, zodat je geen Bento-proof tips meer mist.

Voor nog meer hulp om je presentatie te verbeteren, kijk eens naar de zakelijke presentaties die je met ons kunt ontwikkelen.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

We respecteren je privacy. We gebruiken je gegevens alleen om je onze tips te sturen. Afmelden kan altijd.

Over de auteur

Arnout Drenthel

Arnout Drenthel (MSc) is een van de ±30 Certified Presentation Specialists wereldwijd. Hij helpt organisaties en sprekers bij het ontwikkelen van een presentaties die meer resultaat bereiken. "Het moment dat een spreker ervaart hoe het is om anderen te inspireren; dat is magisch. Dan gebeurt er echt iets. En het is geweldig om daar aan te mogen bijdragen." Arnout is mede-oprichter van Bento Presentaties.

Bento Presentaties

De meeste mensen hebben moeite om overtuigend te presenteren, dus trainen we sprekers en ontwikkelen we hun presentaties. Met onze presentatie-technieken zul je met zelfvertrouwen presenteren en zullen jouw ideeën eenvoudig anderen inspireren en overtuigen.

Contact


Bento Presentaties
Postbus 2175
5001 CD Tilburg
Telefoon: (013) 707 99 66

Volg ons