Maak jij publieksgerichte gebaren als je presenteert?

Joeri Cox / Presenteren / 28 januari 2016
Leestijd: 3 minuten

Als je presenteert maak je gebaren om je presentatie te ondersteunen. Gebaren maken je verhaal levend en dynamisch.

De gebaren moeten wel logisch en begrijpelijk zijn. En daar schort het weleens aan…

Want zeg nu zelf: ben jij je bewust van hoe jouw gebaren overkomen op je publiek? Besef je dat je publiek jouw gebaren in spiegelbeeld ziet…?

Dat betekent dat jij je gebaren in spiegelbeeld moet maken, willen ze logisch overkomen. Dat voelt in het begin vreemd, maar probeer het je toch eigen te maken. Je presentatie wordt er veel krachtiger mee.

Onderstaande voorbeelden helpen je hierbij.

Voorbeeld 1: welk gebaar maak je bij een stijgende lijn?

Als je een stijgende lijn op papier ziet staan, gaat die van linksonder naar rechtsboven. Dat is dus ook wat je publiek wil zien, als jij over de stijgende omzetverwachting praat en die uitbeeld: een gebaar van linksonder naar rechtsboven.

Dat betekent dat jij voor jouw gezichtspunt het gebaar van rechtsonder naar linksboven maakt (!). Je publiek ziet dan een gebaar van linksonder naar rechtsboven. Precies zoals ze het verwachten.

Tip: maak dit gebaar met je linkerhand. Dan kun je het gebaar namelijk ver doortrekken, mocht je dat willen.

Voorbeeld 2: hoe verbeeld je een opsomming?

We kennen hem wel: de opsomming. “Ten eerste… ten tweede… ten derde…” En daar maken we meestal ook een gebaar bij. De meeste sprekers maken dit gebaar (onbewust) vooral voor zichzelf. Ze steken dan 1, 2 of 3 vingers uit, vlak voor hun buik. Vaak pakken ze de betreffende vinger dan vast met hun andere hand. En het publiek ziet het nauwelijks…

Als je je opsomming ondersteunt met een gebaar, zorg dan dat je publiek het goed kan zien. Til je hand op hoofdhoogte naast je lichaam en steek eerst de wijsvinger in de lucht, dan de wijs- en middelvinger en als laatste de wijs-, middel- en ringvinger.

Gebruik hiervoor je linkerhand, want ook hier geldt: je publiek leest van links naar rechts. Als je je rechterhand opsteekt, tel je voor hen van rechts naar links. Dat is raar. En niet logisch.

Voorbeeld 3: hoe maak je een passend gebaar bij processtappen?

Als laatste voorbeeld een presentatie over processtappen: “Eerst wordt het product ingepakt, dan vervoerd en ten slotte belandt het in de schappen in de winkel.”

Ook daar kun je heel mooie gebaren bij maken. Om de opeenvolging van het proces te benadrukken, maak je elk van die gebaren op een andere plek: een gebaar voor het inpakken maak je rechtsvoor (dus links voor je publiek, de eerste stap). Het gebaar voor het vervoer maak je in het midden en het gebaar bij de laatste stap, het product belandt in de schappen, maak je linksvoor. Dus rechts voor je publiek.

Door je bewust te zijn van hoe jouw publiek jouw gebaren ziet en je gebaren daarop aan te passen, worden ze krachtiger. En versterk je de overtuigingskracht van jouw presentatie.

Over de auteur

Joeri Cox

Als senior partner in Bento Presentaties ontwikkelt Joeri presentaties en traint hij sprekers in het maken en geven van professionele presentaties volgens de HNP™ methodiek. Daarnaast treedt hij vaak en graag op als spreker over Het Nieuwe Presenteren™. Met geïnspireerde mensen die direct beter presenteren als resultaat.

Bento Presentaties

De meeste mensen hebben moeite om overtuigend te presenteren, dus trainen we sprekers en ontwikkelen we hun presentaties. Met onze presentatie-technieken zul je met zelfvertrouwen presenteren en zullen jouw ideeën eenvoudig anderen inspireren en overtuigen.

Contact


Bento Presentaties
Postbus 2175
5001 CD Tilburg
Telefoon: (013) 707 99 66

Volg ons