“Deel nooit het podium met iets dat meer licht geeft dan jijzelf”, schreef Remco Claassen een paar jaar geleden op Twitter. Daarmee bedoelde hij, dat je beter zonder PowerPoint presenteert, zodat alle aandacht op jou gericht is. Hij heeft een punt, maar de werkelijkheid ligt iets genuanceerder… Maak kennis met de geen-dia-dia.
Alle aandacht naar jou
PowerPoint kan je publiek heel goed helpen om jouw boodschap beter te begrijpen. Dat hulpmiddel ontneem je ze, als je helemaal geen beamer meer gebruikt. Zonde.
Maar Remco heeft wel een punt: dat scherm hoeft niet altijd aan… Want wat gebeurt er als je op een zeker moment je scherm op zwart zet? Dan kijkt gegarandeerd iedereen in de zaal naar jou.
Dat is heel krachtig als je bijvoorbeeld een persoonlijk verhaal wilt vertellen, een intiem moment wilt delen of om een andere reden even álle aandacht wilt.
Het zwarte scherm in PowerPoint
Powerpoint heeft een functie waarmee je het scherm op zwart kunt zetten. Druk hiervoor op je toetsenbord op de Z (zwart) of de B (black), afhankelijk van de taal van je presentatiesoftware. Ook de meeste presentatie-afstandsbedieningen hebben een speciale knop om dit te doen.
Wil je je presentatie weer in beeld, dan druk je weer op dezelfde knop en hopla, je PowerPoint spettert van het scherm.
Deze werkwijze levert twee mogelijke problemen op:
- Soms denken mensen in je publiek dat de beamer stuk is of dat je laptop het heeft begeven. Daardoor raken ze verward en missen ze je boodschap. Dit is mij meerdere keren overkomen, toen ik deze functie nog gebruikte om het scherm zwart te maken…
- Meestal wil je het scherm op zwart zetten, nadat je klaar bent met de huidige dia. Zeker wanneer je niet te veel op een dia hebt staan. Maar als je zo het scherm op zwart hebt gezet en het weer aanzet, staat de huidige dia nog in beeld. Moet je weer doorklikken, dat staat slordig en onvoorbereid.
De geen-dia-dia werkt beter
Bij Bento doen we dat anders. En dit tipje van de sluier licht ik voor je op. We maken namelijk graag gebruik van de ‘geen-dia-dia’: een dia in PowerPoint met niets anders dan een zwarte achtergrond. Als die dia op staat, heb je een zwart scherm.
Je kunt in de voorbereiding van je presentatie prima bepalen, wanneer je het scherm op zwart wilt zetten. En dus waar je een geen-dia-dia wilt invoegen.
En als je dan ook nog de dia-overgang ‘vervagen’ in PowerPoint toevoegt, gaat het scherm ‘vloeiend’ uit, als je doorklikt. Daardoor is je publiek minder snel geneigd te denken dat scherm of laptop stuk is. En jij hebt je zwarte scherm en dus alle aandacht.
Zodra het scherm weer ‘vloeiend’ aangaat, staat direct de volgende dia in beeld. En kun je verder met de rest van je presentatie.
Precies zoals je het hebben wilt.