Goede foto’s vinden voor je presentatie

Hugo Cremers / Slides / 18 mei 2016
Leestijd: 3 minuten

Goede foto’s maken je presentatie mooier én professioneler. En dat zorgt dat jouw presentatie prettiger is om naar te kijken, maar vooral ook dat jij professioneler en overtuigender overkomt. Een belangrijk onderdeel in je ontwerp dus!

Neem foto’s liefst fullscreen op in je presentatie, en zorg dat ze van goede kwaliteit zijn. De resolutie moet hoog genoeg zijn (dus de foto moet groot genoeg zijn en er niet ‘pixelig’ uit zien) en de foto moet authentiek ogen, er niet ‘nep’ uitzien.

Maar hoe kom je nu aan foto’s die aansluiten op jouw presentatie, die authentiek zijn en die qua auteursrecht goed zijn geregeld?

1. Zelf foto’s (laten) maken

Heb je de tijd, de inspiratie, de skills en een goede camera (kan al met een iPhone), dan kun je natuurlijk je eigen beeldmateriaal maken. Of het uitbesteden aan een professionele fotograaf, waar uiteraard wel een prijskaartje aan hangt.

Het voordeel hieraan is dat je het onderwerp van je presentatie, zoals bijvoorbeeld de medewerkers van je bedrijf, letterlijk in beeld kunt brengen.

2. Uit eigen beeldbank

Misschien heeft jouw organisatie een beeldbank met foto’s die je kunt gebruiken. Het voordeel hiervan is dat ze (als het goed is) van hoge kwaliteit zijn, gratis beschikbaar en aansluiten op de huisstijl en look & feel van je bedrijf.

Mocht je op zoek zijn naar andere foto’s dan je hierin kunt vinden, probeer ze dan qua stijl te laten aansluiten bij de foto’s in de beeldbank.

3. Betaalde stockfoto-websites

Er zijn heel wat stockfoto-websites: onder de grootsten zijn istockphoto.com, shutterstock.com en fotolia.com. Voordeel van deze websites is dat over vrijwel ieder onderwerp foto’s te vinden zijn, en je dus eindeloos kunt zoeken naar een mooi beeld. Prijzen variëren, maar vallen bij de meeste best mee.

Een groot nadeel is dat veel van deze websites Amerikaans zijn, wat terug te zien is in de foto’s. Zeker wanneer er mensen op staan. Vaak zijn het ‘nét-iets-te-vrolijke’, ‘gebleekte-tanden-glimlach’, ‘in-scene-gezette’ beelden. Daarbij zien Amerikanen er toch iets anders uit dan Europeanen, alleen al qua kleding. Tot zover authentieke foto’s, zullen we maar zeggen.

Het kan frustrerend zijn (weten we uit ervaring) om een goede foto te vinden zonder dat het er ontzettend Amerikaans nep uitziet. Er zijn zeker goede alternatieven zoals hollandse-hoogte.nl, maar deze foto’s zijn een stuk prijziger.

4. Gratis stockfoto-websites

Naast de genoemde stockfoto-websites zijn er diverse sites die gratis foto’s beschikbaar stellen, zoals freeimages.com, pixabay.com en rgbstock.com. Let wel altijd goed op welke rechten je hebt over het beeld dat je wilt gebruiken, want die wisselen nog weleens.

Nadeel aan deze beelden is dat ze vaak van lagere kwaliteit zijn (amateurfoto’s) en er lang niet over ieder onderwerp foto’s te vinden zijn.

5. Foto’s met vrije licentie

Ten slotte kun je naar foto’s zoeken op websites als flickr.com en google.com/images. Lang niet alle foto’s zijn zomaar gratis beschikbaar, maar je kunt filteren op ‘commercial use allowed’ (Flickr), ‘gelabeld voor hergebruik’ (Google), of foto’s die vallen onder een zogenaamde Creative Commons-licentie. De auteur heeft voor deze beelden toestemming gegeven dat ze door iedereen gebruikt mogen worden.

Ook hierbij het nadeel dat foto’s vaak van lagere kwaliteit zijn en vindbaarheid beperkt is.

Over de auteur

Hugo Cremers

Hugo (MSc) is bij Bento Presentaties betrokken in zowel concept als vormgeving van de mooiste presentaties.

Bento Presentaties

De meeste mensen hebben moeite om overtuigend te presenteren, dus trainen we sprekers en ontwikkelen we hun presentaties. Met onze presentatie-technieken zul je met zelfvertrouwen presenteren en zullen jouw ideeën eenvoudig anderen inspireren en overtuigen.

Contact


Bento Presentaties
Postbus 2175
5001 CD Tilburg
Telefoon: (013) 707 99 66

Volg ons