Start with why…. end with why! De Golden Circle in je presentatie

Joeri Cox / Inhoud, Presenteren / 4 februari 2015
Leestijd: 3 minuten

“Kennen jullie Simon Sinek?”… “Doen jullie ook iets met de Golden Circle?”… Sinds een aantal jaar de trend: de Golden Circle van Simon Sinek. Ook bij presentaties. Een mooie trend, maar in de uitvoering gaat het nogal eens mis. Want ondanks Sineks inspirerende model, raak je je publiek niet vanzelf. Hoe kun je met de Golden Circle wél een succesvolle presentatie geven?

De Golden Circle?

Voor diegenen die hem nog niet kennen: onderstaande video was de doorbraak van Simon Sinek en zijn gedachtegoed.

In het kort komt het hierop neer: wil je mensen overtuigen, vertel dan niet (alleen) wát je doet, maar vertel ze waaróm je het doet. Mensen worden doorgaans niet warm van wat je doet, maar wel van je diepere beweegredenen.

Een waardevolle boodschap.

Maar best ingewikkeld om goed uit te voeren…

Die diepere beweegreden, de ‘why’, heeft te maken met jouw gevoel. Dat komt uit je hart, niet uit je hoofd.

En je publiek wil dat ervaren. De mensen in de zaal geloven je alleen als ze ervaren, dat je ‘WHY’-boodschap écht uit je hart komt. Op het moment dat je hem uitspreekt.

Kortom: als je gedrag op het podium congruent is met hetgeen je ze vertelt.

Het gaat mis als je verhaal over jouw ‘why’ gaat, maar je tijdens je presentatie vooral bezig bent met bedenken wat je moet gaan zeggen… “Wat was de volgende zin ook alweer?”

Dan komt je boodschap niet uit je hart, maar uit je hoofd. De plek van ratio, niet van gevoel.

Het verschil tussen de why-boodschap uit je hart, of uit je verstand.

Je gedrag is niet congruent met je boodschap en je publiek gelooft je niet. Je bouwt geen vertrouwen op.

(En dat verbaal en non-verbaal elkaar in de weg kunnen zitten, is iets wat Albert Mehrabian eind jaren ’60 al aantoonde.)

End with why

Zorg daarom dat je presentatie niet alleen uit je hart komt als je hem schrijft, maar óók aan het eind als je presenteert!

Daarvoor moet je je presentatie doorleven. Elk woord dat je zegt, moet je op dat moment vanuit het diepst van je hart menen. Je leeft tijdens je presentatie in het hier en nu.

Dat vraagt een gedegen voorbereiding. Je ontkomt er niet aan om je je presentatie echt eigen te maken. Lees hem bijvoorbeeld een week voor het optreden elke avond een keertje door. En oefen de laatste paar dagen hardop, voor de spiegel. Schaaf nog wat bij, indien nodig.

Als je je zo grondig hebt voorbereid, hoef je je tijdens de presentatie niet meer druk te maken over de volgende zin. Want je weet dat je het stuk beheerst.

Je kunt nu elke zin die je uitspreekt volledig zelf geloven en doorvoelen. Op dat moment.

Je spreekt dan vanuit je hart. En dán raak je je publiek met jouw Why.

Over de auteur

Joeri Cox

Als senior partner in Bento Presentaties ontwikkelt Joeri presentaties en traint hij sprekers in het maken en geven van professionele presentaties volgens de HNP™ methodiek. Daarnaast treedt hij vaak en graag op als spreker over Het Nieuwe Presenteren™. Met geïnspireerde mensen die direct beter presenteren als resultaat.

Bento Presentaties

De meeste mensen hebben moeite om overtuigend te presenteren, dus trainen we sprekers en ontwikkelen we hun presentaties. Met onze presentatie-technieken zul je met zelfvertrouwen presenteren en zullen jouw ideeën eenvoudig anderen inspireren en overtuigen.

Contact


Bento Presentaties
Postbus 2175
5001 CD Tilburg
Telefoon: (013) 707 99 66

Volg ons