Hand-out voor je presentatie: 5 onderdelen die ‘m perfect maken

Arnout Drenthel / Presentatie-tips / 24 juli 2010
Leestijd: 3 minuten

Je hebt een geweldige presentatie gegeven. Je publiek schreeuwt om meer! Maar de tijd is om… Gelukkig heb je een hand-out afgedrukt.
Heel goed, in veel gevallen is dat heel verstandig. De vraag is nu, wat zet je er precies in? En hoe zorg je ervoor dat je hand-outs een aanvulling zijn op je presentatie?

Waarom standaard hand-outs niet werken

Voorbeeld van een standaard handout in PowerPointJe kunt natuurlijk snel hand-outs printen in PowerPoint, maar eerlijk gezegd maak je daarmee een wat luie indruk. Het kost minder dan een minuut om je dia’s naar een printer te sturen. Op de dia’s staat (meestal) niet veel meer dan hetgeen je vertelt en laat zien. Niet echt een gepaste aanvulling op je onvergetelijke presentatie!

Degenen die iets meer ervaring met PowerPoint hebben, denken wellicht de oplossing te hebben door een uitdraai te maken van dia’s inclusief de speaker notes. Maar waren die speaker notes nou niet net voor speaker’s eyes only? Dan zou je al twee versies van de presentatie moeten maken…

Als je dan toch aan de slag gaat, dan kun je misschien beter hand-outs op maat maken, los van het PowerPoint-stramien. Bijvoorbeeld gewoon in Word of in Pages (op de Mac). Veel beter geschikt om documenten op maat te maken! En veel mensen kunnen hier ook flink beter mee overweg en daardoor ziet het er al snel een stuk verzorgder uit.

Wat zet je op je hand-out?

Pagina van een handout

Voorbeeld van een handout bij een presentatie over tevredenheidsonderzoek

Nu we toch weer helemaal met een blanco canvas beginnen, kunnen we de toegevoegde waarde van de hand-out maximaliseren.

#1 Je naam en contactgegevens

Zet ergens op de hand-out je naam en contactgegevens, zodat je publiek jou kan vinden. Je weet niet waar ze je voor willen benaderen. Misschien willen ze je nog eens laten spreken, willen ze je voorstellen aan interessante relatie, of willen ze domweg producten van je kopen!

Welke informatie neem je op? Niet meer dan nodig. Je naam, bedrijfsnaam, e-mail en/of telefoonnummer en website van waaruit ze meer over jou kunnen vinden. Dat kan bijvoorbeeld een linkedin-profiel zijn, een persoonlijke website of een blog waar je regelmatig schrijft. Een foto maakt het geheel wat persoonlijker en helpt ze herinneren wie ze ook weer voor zich hadden.

#2 Jouw belangrijkste boodschap

Vat kort en bondig (maximaal een halve A4) je belangrijkste boodschap samen. Maak hier (in tegenstelling tot je dia’s) waar mogelijk gebruik van bullets.

#3 Details en cijfermateriaal

Een hand-out is een uitgelezen kans om de details voor geïnteresseerden op te nemen. In je presentatie staat alles ’they need to know’. In je hand-out kun je nog wat ‘nice to know’ informatie opnemen. Voorbeelden zijn: tabellen met verkoopcijfers, grafieken van uitstootemissies, technische productspecificaties, etc. Tijdens je presentatie kun je verwijzen naar de hand-out voor de aanvullende informatie.

#4 Meer lezen?

Als het goed is, heb je een aantal mensen geïnspireerd die meer willen weten over wat je hebt verteld. Geef ze een paar aanknopingspunten in hun zoektocht. Verwijs bijvoorbeeld naar enkele goede boeken of websites. Walk that extra mile en geef ook aan wat jij er zo waardevol aan vindt.

#5 Kenmerkende beelden uit je presentatie

Gebruik een paar van de kenmerkende beelden die je in je presentatie ook hebt gebruikt. Dit helpt bij de herkenning en geeft een professionele en verzorgde ondersteuning van je totale boodschap. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een heel sprekende foto of een centrale grafiek.

Ten slotte

Natuurlijk zorg je ervoor dat je handout er net zo verzorgd uitziet als de dia’s die je voorbereid hebt! Je publiek zal de moeite waarderen.

Ohja, nog een voorbeeld van een hand-out

Voorbeeld van een betere hand-out
Over de auteur

Arnout Drenthel

Arnout Drenthel (MSc) is een van de ±30 Certified Presentation Specialists wereldwijd. Hij helpt organisaties en sprekers bij het ontwikkelen van een presentaties die meer resultaat bereiken. "Het moment dat een spreker ervaart hoe het is om anderen te inspireren; dat is magisch. Dan gebeurt er echt iets. En het is geweldig om daar aan te mogen bijdragen." Arnout is mede-oprichter van Bento Presentaties.

Bento Presentaties

De meeste mensen hebben moeite om overtuigend te presenteren, dus trainen we sprekers en ontwikkelen we hun presentaties. Met onze presentatie-technieken zul je met zelfvertrouwen presenteren en zullen jouw ideeën eenvoudig anderen inspireren en overtuigen.

Contact


Bento Presentaties
Postbus 2175
5001 CD Tilburg
Telefoon: (013) 707 99 66

Volg ons