Bedien PowerPoint als een pro!

Joeri Cox / Presentatie-tips / 6 januari 2015
Leestijd: 2 minuten

Presentatietrainingen gaan vaak over je optreden: waar laat je je handen, hoe maak je oogcontact, wat doe je met je stem. Allemaal heel belangrijk, maar… als jouw PowerPoint-presentatie alle aandacht trekt en jij alleen maar voice-over bent, hebben al die aspecten niet zo veel zin. Want je publiek kijkt dan toch niet meer naar jou. Hoe kun je dat voorkomen? Hoe zorg je dat je PowerPoint als een pro bedient?

Wij noemen het een kenmerk van Het Oude Presenteren: een spreker klikt door naar de volgende dia en gaat daar iets over vertellen. Hij is slechts de voice-over bij zijn eigen presentatie.

Ongeacht hoe interessant die PowerPoint is, zorgt het niet voor een sterke verbinding tussen spreker en publiek. Want in dit geval zijn de dia’s leidend, daar kijken we allemaal naar, en de spreker vertelt er iets bij.

Weg met Powerpoint?

Je hebt sprekers die daar resoluut tegenin gaan en helemaal geen PowerPoint-presentatie meer gebruiken. Dan zijn ze in ieder geval niet meer leidend… maar het is zeker niet altijd krachtig.

Sterker nog, ik zie het als een ‘cop-out’: omdat je niet weet hoe je dia’s goed kunt inzetten, doe je het maar niet (en heb je vaak ook nog kritiek op iedereen die het wel doet…).

Nee! Maar gebruik ze goed

Dat kan beter. Veel beter! En daarvoor kunnen we leren van speelfilms.

Wat gebeurt er als je in een speelfilm een telefoon hoort gaan? Negen van de tien keer hoor je eerst het geluid van de telefoon, en zie je bij de tweede tring de telefoon pas in beeld. Bij bijna elke scene-wisseling hoor je eerst het geluid van de volgende scene, en volgt het beeld iets later.

Dat doen ze niet voor niets: dat boeit.

En dat is precies andersom dan de meeste sprekers doen. Daar zie je eerst het beeld van de volgende dia, en hoor je dan pas het bijbehorende geluid van de spreker.

Dat boeit niet.

Eerst geluid, dan beeld

Probeer je volgende presentatie eens te geven alsof het een film is: laat de dia (of animatie) pas in beeld komen, op het moment dat je het bijbehorende woord uitspreekt. Je zorgt zo voor synergie tussen jouzelf en het scherm. En op je publiek laat het een adembenemende indruk achter.

Pure verbinding tussen spreker, PowerPoint én publiek. Dat noemen wij dan een kenmerk van Het Nieuwe Presenteren.

Tip 1: kijk om te zien hoe dit werkt eens naar deze video van Steve Jobs, bij 3:30. Als het woord ‘iPhone’ in beeld komt. Zo doe je dat dus.

Tip 2: het helpt als je weet wat er op de volgende dia komt. Stel daarvoor Presenter’s View in in PowerPoint.

Tip 3: gebruik altijd een presentatie-afstandsbediening, zoals de Logitech R400. Alleen dan krijg je echte synergie voor elkaar.

Over de auteur

Joeri Cox

Als senior partner in Bento Presentaties ontwikkelt Joeri presentaties en traint hij sprekers in het maken en geven van professionele presentaties volgens de HNP™ methodiek. Daarnaast treedt hij vaak en graag op als spreker over Het Nieuwe Presenteren™. Met geïnspireerde mensen die direct beter presenteren als resultaat.

Bento Presentaties

De meeste mensen hebben moeite om overtuigend te presenteren, dus trainen we sprekers en ontwikkelen we hun presentaties. Met onze presentatie-technieken zul je met zelfvertrouwen presenteren en zullen jouw ideeën eenvoudig anderen inspireren en overtuigen.

Contact


Bento Presentaties
Postbus 2175
5001 CD Tilburg
Telefoon: (013) 707 99 66

Volg ons