Inzicht in data

Hugo Cremers / Presentatie-tips / 14 september 2017
Leestijd: 2 minuten

Cijfers, getallen, data: het is een krachtig middel om te overtuigen. Je onderbouwt je verhaal tenslotte met feiten, waarheden waar je niet omheen kunt (sjoemelpraktijken laten we hier maar even voor wat ze zijn…). Maar cijfers op zich zeggen niets. Je moet inzicht in data laten zien, ze betekenis geven.

Zeker in presentaties is het van belang je publiek snel en eenvoudig te laten begrijpen wat ze met die getallen moeten. Op die manier geef je data waarde en alleen dan zet het jouw verhaal kracht bij.

Information overload

Teveel data veroorzaakt een information overload bij je publiek. In het beste geval begrijpen ze je niet helemaal. Maar waarschijnlijk zullen ze snel afhaken (lees: in slaap vallen, weglopen, boe roepen). En zie ze dan maar weer eens aangehaakt te krijgen in de tijd die je nog rest… Presentaties bevatten vaak sowieso al veel informatie die het publiek in een korte tijd moet verwerken. Maak ze het dus niet nog moeilijker door ze veel cijfers te moeten laten interpreteren.

Tabellen en grafieken

Wanneer je tabellen of grafieken gebruikt, zorg dan dat in één oogopslag is te zien wat je er mee wil vertellen. Laat alles wat er niet toe doet weg. Maak gebruik van verschillen in kleur, grootte of zwaarte om te laten zien welke cijfers (of trendlijnen, veranderde cijfers, key indicators, etc) van belang zijn voor jouw verhaal. Gebruik ook altijd de juiste soort grafiek! In dit artikel lees je daarover het hoe en waarom.

Data vertalen

Een vervolgstap is je cijfers vertalen naar een begrip wat waarde heeft voor je publiek. Bijvoorbeeld: “Door deze 10 zonnepanelen op je dak te leggen wek je 2.200 KwH energie per jaar op.”.
Dat getal zegt de meeste mensen waarschijnlijk niet zo veel. Je maakt het al inzichtelijker door te zeggen: “dat is het gemiddeld verbruik van één Nederlander in een jaar“.
Of, waarschijnlijk ook waardevol voor je publiek: “Daarmee bespaar je zo’n 400 euro per jaar aan energiekosten via de leverancier“. 

Data in beeld

Nog beter is om zo’n begrip te visualiseren: een getal om te zetten in een beeld. In dit artikel zie je voorbeelden hoe je dit kunt doen.

 

Maak het je publiek zo gemakkelijk mogelijk: gebruik je cijfers zorgvuldig, zorg voor inzicht en maak het snel en eenvoudig te begrijpen. Alleen dan zal gebruik van data je verhaal ondersteunen.

Over de auteur

Hugo Cremers

Hugo (MSc) is bij Bento Presentaties betrokken in zowel concept als vormgeving van de mooiste presentaties.

Bento Presentaties

De meeste mensen hebben moeite om overtuigend te presenteren, dus trainen we sprekers en ontwikkelen we hun presentaties. Met onze presentatie-technieken zul je met zelfvertrouwen presenteren en zullen jouw ideeën eenvoudig anderen inspireren en overtuigen.

Contact


Bento Presentaties
Postbus 2175
5001 CD Tilburg
Telefoon: (013) 707 99 66

Volg ons