Tekst op je PowerPoint-dia: can’t live with it, can’t live without it… Als we dan tekst op een dia gebruiken, dan kan de lettergrootte maar beter kloppen. Zodat je publiek het snel kan lezen – en een tel later de blik weer op jou kan richten. Maar hoe groot is groot genoeg? Tijd voor een super-eenvoudige vuistregel die je nooit meer vergeet.
That’s where granny joins the party. Want mijn oma had dan misschien niet veel verstand van PowerPoint (sterker: ik denk dat ze in haar leven nooit een PowerPoint-presentatie gezien heeft), maar ze had wel een broertje dood aan ingewikkelde vuistregels die niemand kan onthouden.
En als het gaat om presentaties zijn die er genoeg. Ook voor de minimale lettergrootte in PowerPoint.
Vuistregels voor de minimale lettergrootte
Guy Kawasaki geeft bijvoorbeeld de volgende vuistregel: “Gebruik nooit een lettertype kleiner dan 30 punt”. (Nu zei mijn oma altijd “Zeg nooit ‘nooit’!”, maar dat terzijde…) Wanneer je je presentatie gaat maken, weet je dan nog of het 30 punt was? Of 24? Of toch 28?
Trouwens, zo’n minimale puntgrootte zegt niet zo veel: het ene lettertype is perfect leesbaar in puntgrootte 24, terwijl dat voor een ander lettertype totaal niet het geval is.
Kortom: aan een minimale puntgrootte heb je niet zo veel.
Guy borduurt, met een kleine knipoog, nog even voort op zijn puntgrootte-tip: neem de leeftijd van de oudste persoon in het publiek en deel die door 2. Dat is de minimale puntgrootte.
Sorry Guy, maar deze tip is echt niet oma-proof :-). Te lastig te onthouden. En hoe oud is de oudste persoon in je publiek eigenlijk?
Garr Reynolds, auteur van Presentation Zen, geeft ook een vuistregel: “als je de tekst niet kunt lezen in de diasorteerder in PowerPoint (het scherm met alle dia’s klein in beeld), is de tekst te klein”.
Deze regel is al wat eenvoudiger, maar onvoldoende effectief: je kunt in de diasorteerder de dia’s zo groot en klein maken als je wilt. En de tekst dus ook.
Helaas.
Nancy Duarte, auteur van Slide:ology, vult Garrs tip aan: “stel in de diasorteerder de zoom in op 66% en gebruik dan Garrs vuistregel”.
Dat maakt hem wel beter toepasbaar, maar wat lastiger te onthouden.
Nancy heeft ook een eigen regel: meet de diagonaal van je scherm in inches, bijvoorbeeld 27 inch. Zet je dia op (in diavoorstelling-modus, of F5) en ga zoveel ‘voet’ van je scherm staan als de diagonaal inches heeft. In dit geval dus 27 voet. Alles wat je vanaf die afstand kunt lezen, is groot genoeg.
Helaas zijn wij Nederlanders niet thuis in het meten in ‘voeten’. En je hebt een meetlint nodig.
Dat kan eenvoudiger: oma’s tip
Bovenstaande tips vind ik te ingewikkeld, te lastig te onthouden of te lastig toepasbaar. En mijn oma ook. Hier is echt wat old-timer-wijsheid nodig…
Dus, als oma ooit met PowerPoint zou hebben gewerkt gaf ze je deze tip:
“Druk je dia af, leg hem op de grond en ga ervoor staan. Kun je alles eenvoudig lezen? Dan zijn de letters groot genoeg.”
Simple as that.