Hoe mimiek je presentatie kan verzwakken of versterken

Joeri Cox / Presenteren / 4 april 2016
Leestijd: 3 minuten

Eigenlijk best raar: veel mensen zijn 1-op-1 supertoegankelijk en als ze presenteren worden ze streng en afstandelijk.

Waarom is dat? Welk signaal geeft dat? En wat kun je eraan doen?

Vooral bij sprekers in leidinggevende functies ervaar ik het regelmatig. Als je direct met ze spreekt zijn ze vriendelijk, gepassioneerd en toegankelijk. Maar wanneer ze gaan presenteren verstarren ze, verdwijnt de emotie en trekken ze een muurtje op.

Wat gebeurt er precies?

Het heeft alles te maken met mimiek: wat doet je gezicht? Of concreter: wat doen de talloze gelaatsspieren?

Die trekken samen en ze verstarren.

Meestal komt dat door zenuwen: als je zenuwachtig bent, verkrampen je spieren. Ook de spieren in je gezicht. Daardoor verstijft je gezicht en verdwijnt de sprankeling, die je 1-op-1 (zonder zenuwen) nog wel had.

Wat doet deze mimiek met je publiek?

Als je presenteert met een verstard gezicht, stuurt dat twee signalen naar je publiek:

  1. ‘Deze spreker is streng en afstandelijk.’ Niet het signaal dat je wilt sturen als je mensen enthousiast wilt maken voor je idee…
  2. ‘Deze spreker is zenuwachtig.’ Niet het signaal dat je wilt sturen als je zelfverzekerd wilt overkomen en vertrouwen wilt wekken…

Kortom: als je gepassioneerd, toegankelijk en zelfverzekerd over wilt komen, werkt een verstard gezicht je tegen.

Wat kun je eraan doen?

Simpel: glimlach eens wat vaker!

Een (beheerste) glimlach doet van alles:

  1. Een glimlach maakt je open en toegankelijk. Dat stelt de mensen in de zaal op hun gemak en geeft ze vertrouwen.
  2. Een glimlach biedt jou ruimte om je passie te tonen. Als jij ergens enthousiast over bent (en je publiek dat ziet!), is de kans groter dat je publiek dat ook wordt, dan wanneer ze geen enthousiasme bij je kunnen ontdekken.
  3. Een glimlach maakt je mooier. Onderzoek van de Universiteit van Texas heeft aangetoond dat een mooier uiterlijk helpt bij het overtuigen van mensen.
  4. Een glimlach geeft meer ruimte in je luchtwegen. Daardoor klinkt je stem natuurlijker. Dat verhoogt je autoriteit.

Je ziet: een glimlach is een teken van kracht en passie.

Daarom is glimlachen een techniek om je presentatie te verbeteren en het effect te vergroten. Zeker ook als je als daadkrachtig leider wilt overkomen!

En je kunt je mimiek eenvoudig oefenen: thuis voor de spiegel.

Maar dat is toch nep?

Inderdaad: een ‘fake’ glimlach hebben mensen snel door. Bij een kunstmatige glimlach komen alleen je mondhoeken omhoog. Bij een gemeende glimlach doen alle spieren in je gezicht mee. Daar heb je weinig controle over.

Dus als je glimlacht: meen het! Toon die vriendelijke glimlach die je 1-op-1 ook hebt, voel de vriendelijkheid die in je zit en laat haar zien.

Keep smiling!

Een waarschuwing is op z’n plek. Een glimlach is niet altijd gepast. Blijf dan ook zelf nadenken: wanneer past het en wanneer niet? Als je die reorganisatie met gedwongen ontslagen gaat aankondigen, kan ik me voorstellen dat je de glimlach achterwege laat…

Over de auteur

Joeri Cox

Als senior partner in Bento Presentaties ontwikkelt Joeri presentaties en traint hij sprekers in het maken en geven van professionele presentaties volgens de HNP™ methodiek. Daarnaast treedt hij vaak en graag op als spreker over Het Nieuwe Presenteren™. Met geïnspireerde mensen die direct beter presenteren als resultaat.

Bento Presentaties

De meeste mensen hebben moeite om overtuigend te presenteren, dus trainen we sprekers en ontwikkelen we hun presentaties. Met onze presentatie-technieken zul je met zelfvertrouwen presenteren en zullen jouw ideeën eenvoudig anderen inspireren en overtuigen.

Contact


Bento Presentaties
Postbus 2175
5001 CD Tilburg
Telefoon: (013) 707 99 66

Volg ons