blogartikel over tegenspreken

Mag een spreker ook tegenspreken? (Ja, vindt Barack Obama)

Mag een spreker iemand uit de zaal tegenspreken? Kán dat wel? Ja hoor, leert een voorbeeld van Barack Obama.

Je gehoor verdient respect

Iemand neemt de moeite om naar je presentatie te komen luisteren en is zelfs zo betrokken dat hij of zij reageert op wat je zegt. Het lijkt onaardig om zo iemand tegen te spreken. Of erger: zo iemand lik op stuk te geven. Inbreng dient te worden beloond en je gehoor verdient respect.

Het ligt daarom voor de hand om vriendelijk dankjewel te zeggen voor de bijdrage en de inbreng charmant om te buigen naar wat je zelf wilt vertellen.

Doe je publiek een plezier

Er zijn uitzonderingen. Dat is het geval als iemand zich ronduit vervelend gedraagt. In zo’n geval doe je niet alleen jezelf, maar vooral de rest van je publiek een plezier door de stoorzender terecht te wijzen.

Kijk en luister eens hoe Barack Obama dat doet. Het filmpje dateert uit de tijd dat hij president was. Tijdens een presentatie over LGBT wordt hij onderbroken door een demonstrant. Obama maakt er korte metten mee en doet dat mede in het belang van zijn publiek: ‘You’re at my house’.

Over de auteur

Arnout Drenthel

Arnout Drenthel (MSc) traint en adviseert organisaties en sprekers bij het ontwikkelen van een overtuigende, doelgerichte en heldere presentatie; in woord en in beeld. "Het moment dat een spreker ervaart hoe het is om anderen te inspireren; dat is magisch. Dan gebeurt er echt iets. En het is super om daar aan te mogen bijdragen." Arnout is mede-oprichter van Bento Presentaties. Gek op gadgets, quantified self, en complexe uitdagingen.

Ook interessant: