Minder dia's

Minder dia’s lossen je presentatie-probleem niet op

Zo nu en dan kom je ze tegen; sprekers die minder dia’s willen en ze daarom samenvoegen. “Omdat het anders zo veel wordt”. Maar wordt het daar wel beter van? Sprekers die presentaties ‘inkorten’ door dia’s samen te voegen, zijn met symptoombestrijding bezig.

Te veel dia’s? Echt?

Wees eens heel eerlijk: is het werkelijk zo dat je presentatie te veel dia’s heeft?

Of is het misschien dat je te veel wilt vertellen? Kortom; is er te veel informatie?

Te veel informatie is namelijk funest. Daarmee haal je de spanning uit een presentatie. Vertel alleen hetgene wat echt interessant is.

Te veel informatie oplossen door dia’s samen te voegen, is dweilen met de kraan open. Symptoombestrijding. De dia’s zijn niet het werkelijke probleem.

Slechtere presentaties met minder dia’s

Wanneer je de inhoud van twee dia’s op één dia zet, is de presentatie niet beter. Integendeel. Je levert in aan focus.

Zet alleen dát in beeld wat je op dat moment vertelt. Want wanneer je dia’s combineert en hetzelfde verhaal blijft vertellen bij één dia in plaats van twee, is je presentatie twee keer zo saai geworden.

Terug naar de tekentafel!

In plaats van schuiven en knippen en plakken in PowerPoint, zul je je moeten richten op de inhoud van je boodschap. Wat wil je eigenlijk (echt) vertellen.

Pas wanneer je in je inhoud durft te schrappen, wordt je presentatie beter.

En dan wordt gelijk duidelijk welke dia’s kunnen vervallen.

Maar staar je niet blind op de set dia’s als je wilt inkorten… Weggooien is lastig. En samenvoegen is een doodzonde.

Over de auteur

Arnout Drenthel

Arnout Drenthel (MSc) traint en adviseert organisaties en sprekers bij het ontwikkelen van een overtuigende, doelgerichte en heldere presentatie; in woord en in beeld. "Het moment dat een spreker ervaart hoe het is om anderen te inspireren; dat is magisch. Dan gebeurt er echt iets. En het is super om daar aan te mogen bijdragen." Arnout is mede-oprichter van Bento Presentaties. Gek op gadgets, quantified self, en complexe uitdagingen.

Ook interessant: