4 tips voor een betere nieuwjaarstoespraak

Joeri Cox / Presentatie-tips / 6 januari 2016
Leestijd: 3 minuten

It’s that time of the year again. Nieuwjaarsreceptie hier, nieuwjaarsborrel daar. Starten met de speech van de baas en daarna wordt het gezellig: bijpraten met je collega’s, ranzige verhalen van de vakantie met elkaar delen en samen fantaseren over je plannen voor dit jaar.

Zou het niet leuk zijn als de sfeer er direct al in zou zitten? Als je ook van de nieuwjaars-speech van je baas dol-enthousiast zou worden?

Een goede nieuwjaarstoespraak geeft energie

Beste baas, chef, leidinggevende, algemeen directeur. Listen up! Dit is belangrijk.

De nieuwjaarstoespraak is niet zomaar een speech. Een nieuwjaarstoespraak is een stuurinstrument voor de organisatie. Je kunt er invloed mee uitoefenen.

Je kunt er veel neuzen dezelfde kant mee op krijgen. Je kunt er je mensen mee helpen om vol positieve energie het nieuwe jaar in stappen. En je kunt bouwen aan het vertrouwen, dat ze in je hebben.

Maar dan moet het wel een goede nieuwjaars-speech zijn.

Hoe maak je die?

Tip 1: houd het kort

De mensen komen vooral naar een nieuwjaarsreceptie om elkaar weer te zien. Verhalen uit te wisselen. Het proces van enthousiasmeren komt daardoor voor een deel vanzelf al op gang, ook zonder speech.

Maak niet te veel inbreuk op dat proces. Geef ze waar ze voor komen: elkaar. En claim maximaal een minuut of acht voor de speech.

Tip 2: gebruik klare taal

Met de nieuwjaars-speech wil je je mensen het vertrouwen geven dat ze ook het komende jaar weer in goede handen zijn. Dat ze werken bij het juiste bedrijf, een bedrijf dat hen waardeert en dat bijdraagt aan hun wensen voor 2016.

Dat doe je niet door je te verhullen in ingewikkelde termen, zoals roadmap, key succes factoren, monitoren, core values en mission statement.

Vertrouwen geef je door transparant te zijn. Glashelder te zijn. In hun taal.

Tip 3: focus op de positieve zaken

Geef je mensen extra energie: maak ze enthousiast.

Van een verhaal over komende uitdagingen en de ‘bumpy road ahead’ worden de meeste mensen niet zo vrolijk.

Als je wilt terugkijken op het afgelopen jaar of een blik wilt werpen op de toekomst, benoem dan de hordes die je afgelopen jaar glorieus overwonnen hebt, de successen die jullie samen hebben geboekt en de mooie kansen die in het verschiet liggen.

Een glas is halfleeg of halfvol. Kies voor je nieuwjaars-speech voor halfvol.

Energize!

Tip 4: vertel een persoonlijk verhaal

Intrinsiek willen de meeste mensen zich met anderen verbinden op een persoonlijk niveau. Zeker nu, aan het begin van het nieuwe jaar.

Gun ze die verbinding met een persoonlijk verhaal. Bijvoorbeeld een verhaal over een ervaring tijdens je kerstvakantie, die je aan het denken zette over het bedrijf. Of vertel ze eens welke goede voornemens je aan je partner vertelde, in de nacht van 31 december op 1 januari.

Door je menselijkheid te tonen, oogst je vertrouwen en respect. En creëer je positieve energie voor het nieuwe jaar.

Proost!

Over de auteur

Joeri Cox

Als senior partner in Bento Presentaties ontwikkelt Joeri presentaties en traint hij sprekers in het maken en geven van professionele presentaties volgens de HNP™ methodiek. Daarnaast treedt hij vaak en graag op als spreker over Het Nieuwe Presenteren™. Met geïnspireerde mensen die direct beter presenteren als resultaat.

Bento Presentaties

De meeste mensen hebben moeite om overtuigend te presenteren, dus trainen we sprekers en ontwikkelen we hun presentaties. Met onze presentatie-technieken zul je met zelfvertrouwen presenteren en zullen jouw ideeën eenvoudig anderen inspireren en overtuigen.

Contact


Bento Presentaties
Postbus 2175
5001 CD Tilburg
Telefoon: (013) 707 99 66

Volg ons