Online presentaties delen met Office Mix (review)

Deel online presentaties om trots op te zijn met Office Mix

“PowerPoint wordt interactief”, aldus Microsoft in de promotie van hun nieuwste presentatie-tool Office Mix.

Dat belooft wat. Want is niet de grootste kritiek op PowerPoint-presentaties dat ze saai (want: niet interactief) zijn?

Dus bekeken we Office Mix. Wat is het eigenlijk? En is het de revolutie waar we op wachten?

Logo Office MixOffice Mix

Vorig jaar lanceerde Microsoft Office Mix: een plugin voor PowerPoint (versies 2013 en nieuwe, alleen nog voor Windows) om interactieve presentaties te maken die online kunnen worden bekeken en gedeeld, waarbij dia’s, audio, video worden gecombineerd in een interactieve speler.

Momentopname van een Office Mix presentatie: combinatie van beeld en dia.

Aanvankelijk gemaakt voor docenten om colleges online te zetten en zo ook tijd– en plaatsonafhankelijk te kunnen presenteren.

Maar inmiddels is het gebruik van Office Mix aan het groeien naar het publiceren van Keynote speeches, business updates en presentaties. Voegt Office Mix daarvoor voldoende toe?

Een Mix maken

Om een Mix te kunnen maken, installeer je de de Office Mix-plugin voor PowerPoint. Dit voegt een nieuw Mix-tabblad toe aan het lint in PowerPoint.

Lint van Mix in PowerPoint

De basis voor de Mix is een normale PowerPoint-presentatie. Daarbij kun je audio en video-opnames toevoegen, terwijl intussen de presentatie wordt afgespeeld.

Dat is nog niet heel vernieuwend, maar wat Mix interessanter maakt, zijn de volgende twee kenmerken:

Voordeel 1: Eenvoudige montage

Het is makkelijker om te monteren dan je voorheen kon doen met een ruwe video/audio opname van je presentatie.

Opnamescherm van Office Mix

De opgenomen audio en video worden namelijk per dia opgeslagen. Net als de inking (pentekeningen die je op de dia maakt tijdens de presentatie) en de timing waarop jij de animaties afspeelt.

Dit maakt het een stuk eenvoudiger om kleine foutjes eenvoudig te corrigeren, zonder de hele presentatie opnieuw op te nemen.

Voordeel 2: Interactieve online speler

Uiteindelijk exporteer je de Mix in een interactieve speler, zoals in het voorbeeld hierboven.

Daarin kun je als kijker naar specifieke dia’s kunt skippen, quiz-vragen kunt beantwoorden en de presentatie versneld kunt afspelen.

(Overigens kun je de presentatie ook alsnog als ‘platte’ video exporteren, voor gebruik op mobiele apparaten).

Voordeel 3: Analytics

Doordat het consumeren van de presentatie nu digitaal is, is het eenvoudiger om statistieken bij te houden.

Je kunt per dia of kijkers zien welke delen vaker bekeken worden, waar kijkers afhaken en hoe de quiz-vragen worden gemaakt.

Screenshot van Office Mix Analytics

Misschien niet gelijk voor iedereen interessant, maar in potentie wel leerzaam om betere presentaties (of: online colleges) te maken en te geven.

Maar waneer het aantal kijkers laag is, is de toegevoegde waarde ervan ook beperkt.

Wat vinden wij er van?

Office Mix speelt duidelijk in op een behoefte om online presentaties te geven. Het komt daarbij tegemoet aan zowel de behoefte van de spreker (eenvoudige montage en combinatie van audio/video met dia’s) als die van het online publiek (bijv. het skippen van hoofdstukken of versnellen van de video).

Met Office Mix is er een platform dat zowel het maken als bekijken van online presentaties een stuk gebruiksvriendelijker maakt.

Kinderziektes…

Is alles hosanna?

Nee. We liepen tegen een paar manco’s aan, zoals problemen met het afspelen van Mixes in de Safari browser en de soms wat trage overgang tussen hoofdstukken die bij een slechte montage storend kan zijn.

Maar dit lijken vooral kinderziektes die in de toekomst ongetwijfeld opgelost zullen worden. Het staat de potentie die Office Mix biedt, niet in de weg.

Nee, dat mag de potentie die Office Mix biedt niet in de weg staan. Mix biedt de mogelijkheid presentaties te delen op een manier zoals het anno 2016 zou moeten zijn (en wat tools als LinkedIn’s SlideShare nog maar niet lijkt te lukken).

Let op: wel bewerkelijk!

Office Mix is absoluut laagdrempelig. Maar voor een professioneel resultaat vraagt het nog het nodige werk.

Denk aan kwaliteit van geluidsopname, eventuele video-opname, het presentatiemateriaal en dan uiteindelijk de fijnafstemming van de montage. Professionele uitstraling vraagt dus het nodige werk. En met meer elementen, evenzoveel meer werk.

Om nog niet te spreken van het toevoegen van ondertitels. Dat lijkt een fijne aanvulling, maar het kan een bijzonder bewerkelijk karweitje worden als je het goed wilt doen.

Want vergeet niet: je maakt een Mix om te verspreiden en vaker bekeken te worden. Waar je in die ene live presentatie nog wegkomt met een schoonheidsfoutje her en der, blijft het bij een online presentatie permanent zichtbaar en is het zelfs extra storend.

Dus verwacht niet dat het publiceren van online video’s nu een peuleschil is.

Geen feature bloat

De features die Mix momenteel toevoegt (zoals quizes, audio, video, bediening) lijken misschien nog beperkt, maar zullen in onze ogen voor de meeste presentaties voorlopig ruimschoots voldoende zijn.

Sterker nog; ik denk dat een overdaad van toeters en bellen (ook wel feature bloat genoemd) Mix vooral minder gebruiksvriendelijk zou maken.

En… interactief?

Microsof belooft dat het met Mix PowerPoint interactief maakt. Of dat waar is, is een kwestie van definitie. Ja; de kijker kan antwoord geven op quizvragen en hij bepaalt zelf of het een deel overslaat, herhaalt of naar een specifiek onderdeel in de presentatie springt (waar je als spreker overigens rekening mee moet houden: het is geen gegeven dat je kijkers jouw zorgvuldige opbouw precies zo zullen volgen).

Maar om dat nou ‘interactief’ te noemen…

Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om in een voorgenomen presentatie direct een vraag te stellen aan de spreker, zoals dat met live webinars wel mogelijk is. In mijn ogen is dát echte interactiviteit: dat je als gebruiker invloed hebt op het verhaal.

Ondanks de quiz-vragen en controle over de bediening (wat op zich niet heel anders is dan het afspelen van een video met iets geavanceerdere bediening), zou ik zelf Office Mix niet interactief willen noemen.

Conclusie

Ondanks dat de belofte ‘interactief’ wat misplaats is, is Office Mix absoluut een goede stap vooruit is om presentaties op een effectieve manier te delen.

Dia in State of the Union (2016)Meer en meer content wordt op het web verspreid via video. Daarnaast zie je dat goed gebruik van ondersteunende dia’s een presentatie krachtiger maken. (Het is niet voor niets dat de online versie van de State of the Union sinds 2013 wordt ondersteund met dia’s. En de machtigste man op aarde; he can’t be wrong, right?)

Met Office Mix wordt het mogelijk om binnen het vertrouwde PowerPoint zulke online presentaties te maken.

Ideaal voor presentaties die op verschillende momenten of op verschillende locaties (her)bekeken moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • hoorcolleges
  • interne presentatie voor multinationals
  • publicatie van presentatie van jaarcijfers of andere pers-presentaties
  • publicatie van een korte pitch (zie bijvoorbeeld de presentatie van Bill Gates aan het eind van dit artikel)
  • publicatie van keynote-speeches of productpresentaties (zie bijvoorbeeld de keynote presentatie van Harry Shum aan het eind van dit artikel)

Door de relatief eenvoudige montage-mogelijkheden biedt Office Mix een goed alternatief voor de bewerkelijke en beperkte ‘opgenomen’ presentaties, waarvoor de nodige software en vaardigheden nodig zijn om de beelden te monteren met de dia’s.

Met deze laagdrempelige oplossing verwacht ik dat we — net als bij Prezi — in de toekomst de nodige presentaties met een hoog hobby-gehalte tegen zullen gaan komen.

Maar houd er rekening mee dat voor een professioneel resultaat er het nodige werk bij komt kijken! Kijk nog maar eens goed naar het afwerkingsniveau van de twee voorbeelden aan het eind van dit artikel.

Juist door de extra features (audio, video, montage), komt er navenant meer werk bij kijken. En een kans om op alle fronten de plank mis te slaan.

Maar met die investering is Office Mix absoluut een effectieve manier om presentaties online te delen!

Twee Office Mix-voorbeelden

Om af te sluiten, nog twee presentaties, die goed gebruik maken van de mogelijkheden van Office Mix:

Voorbeeld 1. Korte ‘pitch’ van Bill Gates

Voorbeeld 2. Grote keynote-presentatie van Harry Shum

Over de auteur

Arnout Drenthel

Arnout Drenthel (MSc) traint en adviseert organisaties en sprekers bij het ontwikkelen van een overtuigende, doelgerichte en heldere presentatie; in woord en in beeld. "Het moment dat een spreker ervaart hoe het is om anderen te inspireren; dat is magisch. Dan gebeurt er echt iets. En het is super om daar aan te mogen bijdragen." Arnout is mede-oprichter van Bento Presentaties. Gek op gadgets, quantified self, en complexe uitdagingen.

Ook interessant: