De zoektocht naar online oogcontact: 3 oplossingen

Arnout Drenthel / Presenteren, Bento-proof tips / 24 januari 2023
Leestijd: 3 minuten

Wanneer mensen op een prettige manier worden aangekeken, voelen ze zich beter begrepen en veiliger. Oogcontact bouwt aan de relatie. Fijn wanneer je jouw idee wilt overbrengen in een meeting of presentatie.

Maar online is dat lastig, want het vraagt dat je in de lens van je camera kijkt. Een nieuwerwets probleem, met verschillende oplossingen. Wat vinden wij daarvan?

Camera vóór je scherm

PlexiCam biedt een plexiglas steun waarmee je je (losse) camera midden voor je scherm hangt. Het idee: je zet je meeting-venster dicht bij de camera en je ogen dwalen niet te ver af. Zo wordt het makkelijker om in de camera te presenteren en oogcontact te maken.

Foto van een laptop met de PlexiCam steun voor het scherm en een actief meeting-venster er vlak onder
Foto van de PlexiCam – al zou ik het scherm zeker hoger (op ooghoogte) zetten!

Maar het vraagt onhandig geklungel met een beugel en snoer en je moet er handigheid in krijgen om ermee te werken. 

AI maakt oogcontact

Afgelopen week verscheen (opnieuw) een filmpje van AI-technologie van NVIDIA die het camerabeeld zo bewerkt, dat het lijkt alsof je ín de camera kijkt. Zelfs wanneer je dat niet doet.

Screenshot uit de clip op Twitter, waarbij de ogen door de AI in de lens blijven kijken

Ik moet eerlijk zeggen dat het beter werkte dan ik vooraf dacht, maar ik blijf huiverig… want wat gebeurt er in niet-optimale condities (slecht licht, slechte camera, etc.), zoals bij veel mensen? Wat bakt de AI dan nog van je ‘oogcontact’?

En hoe natuurlijk en comfortabel is het wanneer ogen continu op je gericht zijn? Want zodra het onnatuurlijk en creepy wordt, heb je er vooral last van.

Kortom, een interessante ontwikkeling, maar ik ‘kijk’ de AI-kat liever nog even uit de boom.

Wat dan wel? De aloude poor man’s oplossing voor oogcontact!

Misschien niet perfect, maar voor een heel acceptabel resultaat heb je geen technische kennis of diepe zakken nodig!

Doe gewoon wat wij mensen al jaren leren

  1. Zorg dat de lens van je camera op ooghoogte is. Bij voorkeur bovenaan je scherm. Zet eventueel je scherm iets hoger. Zorg dus dat je laptopscherm niet achterover staat, maar verticaal rechtop.
  2. Zet het venster van je online meeting-software zo dicht mogelijk bij de lens van je camera. Zorg daarbij dat de ogen van je publiek zo dicht mogelijk bij de lens komen. Het helpt om het meeting-venster vrij compact te maken, zodat hun ogen nog wat pixels dichter bij jouw lens (en dus oogcontact) komen.
  3. Zorg er ten slotte ook voor dat je niet pal voor een zonnig raam zit, maar dat jouw gezicht goed uitgelicht is, zodat zij jouw ogen ook kunnen zien.

Niet perfect, maar voor de meeste mensen absoluut binnen handbereik.

Foto in header: Ernest Ojeh op Unsplash

Meer tips en advies zoals dit?

Zorg dat je je hieronder aanmeldt voor onze nieuwsbrief, zodat je geen Bento-proof tip meer mist.

Om nog veel meer te leren over online presenteren, bekijk eens ons compacte seminar of onze complete groepstraining over online presenteren.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

We respecteren je privacy. We gebruiken je gegevens alleen om je onze tips te sturen. Afmelden kan altijd.

Over de auteur

Arnout Drenthel

Arnout Drenthel (MSc) is een van de ±30 Certified Presentation Specialists wereldwijd. Hij helpt organisaties en sprekers bij het ontwikkelen van een presentaties die meer resultaat bereiken. "Het moment dat een spreker ervaart hoe het is om anderen te inspireren; dat is magisch. Dan gebeurt er echt iets. En het is geweldig om daar aan te mogen bijdragen." Arnout is mede-oprichter van Bento Presentaties.

Bento Presentaties

De meeste mensen hebben moeite om overtuigend te presenteren, dus trainen we sprekers en ontwikkelen we hun presentaties. Met onze presentatie-technieken zul je met zelfvertrouwen presenteren en zullen jouw ideeën eenvoudig anderen inspireren en overtuigen.

Contact


Bento Presentaties
Postbus 2175
5001 CD Tilburg
Telefoon: (013) 707 99 66

Volg ons