Over je nieuwjaarstoespraak

Laurens van Voorst / Presentatie-tips / 2 januari 2018
Leestijd: 2 minuten

In de eerste werkweek van het nieuwe jaar wordt in veel bedrijven en organisaties een nieuwjaarsborrel gehouden. Met een toespraak van de directeur. Ben jij zo’n directeur die dat mag, moet of wil doen? Verder lezen dan.

Verras

De nieuwjaarstoespraak is nogal eens obligaat. Het afgelopen jaar was geweldig of matig en het nieuwe jaar wordt beter omdat er veel kansen zijn. Dat is zo ongeveer de kern. Met daarna een oproep om er samen de schouders onder te zetten. Er wordt vast braaf geluisterd (je bent nu eenmaal de directeur) en je krijgt vast ook applaus (want directeur), maar na het eerste wijntje is je verhaal al vergeten.

Daarom: verras je medewerkers. Bepaal vooraf een rode draad en zorg dat die draad anders is dan verwacht. Heb het bijvoorbeeld over wat de concurrent zoal goed doet en wat dat voor je gehoor betekent. Of blik vooruit naar het 25-jarig jubileum van Henk van de administratie, dat in april wordt gevierd. En gebruik dat als ‘haakje’ om de ontwikkelingen van je bedrijf te schetsen. ‘En als Henk over vijf jaar zijn 30-jarig jubileum viert, dan hebben we een tweede magazijn en zijn onze producten ook te koop in Azië’, blik je vooruit.

En nee, deze voorbeelden passen vast niet. Bedenk een beter voorbeeld.

Stel je doel vast

Stel vooraf vast wat het doel is van je praatje. Zijn er buien die je al ziet hangen, zoals een naderende inkrimping, verhuizing of reorganisatie? Dan kan het doel zijn dat ze begrip hebben voor die verandering. Stuur daarop. Richt je al pratend op dat doel.

Of wil je dat ze goedgemutst het nieuwe jaar ingaan en is er geen reden om te waarschuwen voor beren op de weg? Fijn. Dan houd je het gezellig en vrolijk.

Wees jezelf

Je bent onder vertrouwelingen, toch? Geen enkele noodzaak om indruk te maken met een vooraf uitgeschreven speech vol oneliners, woordgrappen of imponerende beeldspraak. Welnee. Je doet het uit de losse pols met op je spiekbriefje een paar steekwoorden.

Hou het kort

Tien minuten. Max.

(En als je hulp nodig hebt, schakel gerust een van onze presentatiespecialisten in om je te helpen met je nieuwjaarstoespraak).

Over de auteur

Laurens van Voorst

Laurens is copywriter. Goed met teksten en woorden. Laurens’ pen is scherp. Maar hij typt ook hele fijne teksten.

Bento Presentaties

De meeste mensen hebben moeite om overtuigend te presenteren, dus trainen we sprekers en ontwikkelen we hun presentaties. Met onze presentatie-technieken zul je met zelfvertrouwen presenteren en zullen jouw ideeën eenvoudig anderen inspireren en overtuigen.

Contact


Bento Presentaties
Postbus 2175
5001 CD Tilburg
Telefoon: (013) 707 99 66

Volg ons