Tips voor je nieuwjaarstoespraak

Over je nieuwjaarstoespraak

Laurens van Voorst Presentatie-tips

In de eerste werkweek van het nieuwe jaar wordt in veel bedrijven en organisaties een nieuwjaarsborrel gehouden. Met een toespraak van de directeur. Ben jij zo’n directeur die dat mag, moet of wil doen? Verder lezen dan.

Verras

De nieuwjaarstoespraak is nogal eens obligaat. Het afgelopen jaar was geweldig of matig en het nieuwe jaar wordt beter omdat er veel kansen zijn. Dat is zo ongeveer de kern. Met daarna een oproep om er samen de schouders onder te zetten. Er wordt vast braaf geluisterd (je bent nu eenmaal de directeur) en je krijgt vast ook applaus (want directeur), maar na het eerste wijntje is je verhaal al vergeten.

Daarom: verras je medewerkers. Bepaal vooraf een rode draad en zorg dat die draad anders is dan verwacht. Heb het bijvoorbeeld over wat de concurrent zoal goed doet en wat dat voor je gehoor betekent. Of blik vooruit naar het 25-jarig jubileum van Henk van de administratie, dat in april wordt gevierd. En gebruik dat als ‘haakje’ om de ontwikkelingen van je bedrijf te schetsen. ‘En als Henk over vijf jaar zijn 30-jarig jubileum viert, dan hebben we een tweede magazijn en zijn onze producten ook te koop in Azië’, blik je vooruit.

En nee, deze voorbeelden passen vast niet. Bedenk een beter voorbeeld.

Stel je doel vast

Stel vooraf vast wat het doel is van je praatje. Zijn er buien die je al ziet hangen, zoals een naderende inkrimping, verhuizing of reorganisatie? Dan kan het doel zijn dat ze begrip hebben voor die verandering. Stuur daarop. Richt je al pratend op dat doel.

Of wil je dat ze goedgemutst het nieuwe jaar ingaan en is er geen reden om te waarschuwen voor beren op de weg? Fijn. Dan houd je het gezellig en vrolijk.

Wees jezelf

Je bent onder vertrouwelingen, toch? Geen enkele noodzaak om indruk te maken met een vooraf uitgeschreven speech vol oneliners, woordgrappen of imponerende beeldspraak. Welnee. Je doet het uit de losse pols met op je spiekbriefje een paar steekwoorden.

Hou het kort

Tien minuten. Max.

Over de auteur

Laurens van Voorst

Laurens is copywriter. Goed met teksten en woorden. Laurens’ pen is scherp. Maar hij typt ook hele fijne teksten.

Ook interessant:

  • It’s that time of the year again. Nieuwjaarsreceptie hier, nieuwjaarsborrel daar. Starten met de speech van de baas en daarna wordt het gezellig: bijpraten met je collega’s, ranzige verhalen van…

  • Blogartikel PowerPoint-presentatie op de iPad

    Jamie Garroch ging op zoek naar het antwoord op de vraag: "Hoe kan ik mijn PowerPoint-presentatie op de iPad afspelen?". Hij onderzocht zes manieren: Converteer de PowerPoint naar een video Converteer…

  • Presentatietips van Michael Jackson

    Michael Jackson was niet zomaar The King of Pop. Wat maakte zijn optredens onvergetelijk? (En wat kun jij met die kennis?)   1. Vind je eigen stijl Met zijn glitter-handschoen, hoed en…