Hoe klink je slim en overtuigend in je presentatie?

Een belangrijke boodschap kan saai worden gepresenteerd: monotoon, zonder ondersteunende gebaren en zonder passie. Overtuigend presenteren wordt op die manier knap lastig.

Maar wat gebeurt er wanneer een onbelangrijke boodschap wél met dynamiek, gebaren en passie wordt gebracht?

Will Stephen deed de ultieme test en presenteerde een TEDx talk van 5 minuten lang over he-le-maal niets: Niks, nada, noppes.

Het resultaat? Vreemd genoeg een boeiende presentatie. Volledig gedragen door verbale en non-verbale presentatie-vaardigheden. En dus een bewijs dat presentatievaardigheden een flinke impact hebben om aandacht vast te houden en te overtuigen.

Will past onder andere de volgende technieken toe:

  • varieer in stemhoogte;
  • zoek interactie met het publiek via een vraag;
  • vertel een persoonlijke anekdote;
  • ondersteun je punt met autoriteiten en cijfers;
  • (en: draag een bril).

En tegelijk, doordat Will Stephen de vaardigheden zo expliciet maakt, steekt hij er nogal de draak mee. Een leuke korte video dus.

Even vijf minuten kijken!

(Maar pas op; het gaat dus echt helemaal nergens over.)

Over de auteur

Arnout Drenthel

Arnout Drenthel (MSc) traint en adviseert organisaties en sprekers bij het ontwikkelen van een overtuigende, doelgerichte en heldere presentatie; in woord en in beeld. "Het moment dat een spreker ervaart hoe het is om anderen te inspireren; dat is magisch. Dan gebeurt er echt iets. En het is super om daar aan te mogen bijdragen." Arnout is mede-oprichter van Bento Presentaties. Gek op gadgets, quantified self, en complexe uitdagingen.

Ook interessant: