Apple watch

Een persoonlijke noot over de Apple Watch

Het publiek kijkt en luistert naar je. Ze volgen je in je logische verhandeling. Over hoe je een functioneel ontwerp maakte van die nieuwe software. En wat daar allemaal bij kwam kijken. Of wat de voordelen zijn van die nieuwe hypotheekvorm die je op de markt brengt.

“Weet u wat mijn dochter zei?”

“Het zijn er drie”, begin je. “Ten eerste…” En juist als je publiek verwacht dat je presentatie vooral een logische uiteenzetting is, zeg je: “Weet u waarom ik zo dolenthousiast ben over juist dit project?” Of: “Ik vertelde gisteren mijn dochter dat ik hier zou staan. Weet u wat ze zei?”

De persoonlijke noot. Daar gaat dit stukje over.

Op 12 september presenteerde Jeff Williams, COO van Apple, de nieuwe Apple Watch. Een presentatie zoals we die van Apple gewend zijn. Zin voor zin gescript en daar merkt het publiek helemaal niks van.

Enorme visuals en, heel pakkend, een gesprekje met een dame die ergens op een meer peddelt en vanaf een enorm beeldscherm live vertelt dat ze zelfs daar dat ding draagt. De zaal klapt. Williams pakt zijn verhaal weer op.

En dan is er de persoonlijke noot.

Presentatie met een uitstapje

“I’m gonna go rogue for a minute”, zegt hij. Vrij vertaald: “Ik ben even ongehoorzaam”. Nog vrijer vertaald: “Ik hou me even niet aan het script”.

Kijk en luister:

U hoorde hoe Williams vertelt dat hij zelf, persoonlijk dus, zo lyrisch is van het nieuwe hebbedingetje van Apple. En waarom. ‘Dit komt heel dicht bij magie’, sluit hij het uitstapje af. Applaus. Nog net geen staande ovatie.

Probeer het eens, een persoonlijke noot.

Even weg van het script of in ieder geval: ogenschijnlijk weg van het script. Stap een meter of wat opzij en vertel wat je betoog van doen heeft met je persoonlijke passie. Of vertel een anekdote.

Gun het publiek een kijkje in je ziel

Je uitstapje duurt dertig seconden. Een minuut, hooguit. Want daarna gaat je verhaal weer verder. Met een zaal die met nog meer aandacht kijkt en luistert.

Een zaal die het gevoel heeft dat ze zojuist een kijkje in de ziel van de spreker kregen. En zich daarom bevoorrecht voelt.

Over de auteur

Arnout Drenthel

Arnout Drenthel (MSc) traint en adviseert organisaties en sprekers bij het ontwikkelen van een overtuigende, doelgerichte en heldere presentatie; in woord en in beeld. "Het moment dat een spreker ervaart hoe het is om anderen te inspireren; dat is magisch. Dan gebeurt er echt iets. En het is super om daar aan te mogen bijdragen." Arnout is mede-oprichter van Bento Presentaties. Gek op gadgets, quantified self, en complexe uitdagingen.

Ook interessant: