Illustratie bij artikel Preview PowerPoint 2016 voor Mac

Vooruitblik op PowerPoint 2016 voor Mac: ons oordeel op de preview

Dit najaar komt PowerPoint 2016 voor Mac uit. Een langverwachte versie na PowerPoint 2011. Windows-gebruikers zijn immers ‘al’ bij versie 2013.
Wat kun je verwachten van PowerPoint 2016? En is het het lange wachten waard?

Icoon van PowerPoint 2016 voor MacWij draaiden een paar dagen met de officiële preview van PowerPoint 2016 voor Mac.

Dit zijn onze bevindingen. Een paar open deuren (verwachtingen) en dingen die we hopen te zien (wensen) en soms kregen.

Maar soms ook niet…

Verwachtingen

Een aantal zaken is bijna vanzelfsprekend. Maar maakt Microsoft ze ook waar? Dit zijn de punten die we op voorhand hadden verwacht en wat we hebben gevonden:

  • Update in de gebruikersinterface: Check. De gebruikersinterface sluit nu sterk aan bij Office 2013 voor Windows. Een stuk frisser en lichter dan in het huidige PowerPoint 2011. Doordat PowerPoint nu op Cocao draait, lijkt het programma net wat vlotter te werken. Daarnaast zijn diverse knoppen op logischere plekken gezet en zijn pop-up menu’s (zoals ‘Vorm opmaken’ en ‘Tekst opmaken’) verplaatst naar een sidebar, die pas verschijnt wanneer je het nodig hebt. Een beetje zoals we gewend zijn van moderne Mac apps zoals bijvoorbeeld Keynote. Daarnaast is de Presenter’s View een tikje geüpdated (maar niet zodanig dat het zo noemenswaardig is als de marketingteksten van Microsoft doen geloven).
  • Update in de standaard-vormgeving: Gelukkig wel. Het meest gebruikte standaard-lettertype van Office 2013 voor Windows was al Calibri Light geworden en op de Mac is dat nu ook het geval. Het geeft een moderner en lichter gevoel. Daarnaast zijn de standaard-schaduwen en -kleurverlopen verdwenen (gelukkig maar…).
  • Focus op samenwerking en werken in de ‘cloud’: De opmerkingen (die je overigens altijd al kon maken) hebben een wat duidelijkere plek gekregen in een sidebar. Prima verbetering. Maar verder is het samenwerken redelijk basic gehouden. Alles gaat tegenwoordig ‘in de cloud’, zoals Dropbox, iCloud of Google Drive. Maar binnen PowerPoint (en Office) geeft Microsoft een sterke voorkeur voor de eigen cloud van Office365. Dus ook voor het delen van bestanden. Maar dat gaat ook nog prima via e-mail of Dropbox als je dat wilt.
  • 16:9 als standaard: Check. Dat was al in Office 2013, dus dat kon niet echt uitblijven.
  • Retina-geschikt: Jawel, PowerPoint is klaar voor de nieuwe hoge resolutie-schermen van nieuwe MacBooks en iMacs.
  • Kleuren-bug verholpen: Ja. Een eeuwig hinderlijke ‘bug’ is eindelijk verholpen: In PowerPoint 2011 werden kleuren verschillend weergegeven van achtergronden en teksten (ook al geef je exact dezelfde waarden op). They finally killed the bug.
Screenshot van demo-versie van PowerPoint 2016 voor Mac

Wensen in vervulling

Verder zijn er verschillende verbeterpunten die we zien en die we graag terug zouden zien in PowerPoint 2016:

Nieuwe dia-overgangen in PowerPoint 2016Nieuwe dia-overgangen

Jawel! PowerPoint 2016 heeft een aantal nieuwe dia-overgangen.

Maar we vragen ons oprecht af of de toevoeging van een dia-overgang waarbij de dia opgevouwen wordt als origami-vogel of vliegtuigje en wegvliegt, iets toevoegt aan een presentatie.

Nee, dan de dynamische overgangen: die zijn een stuk interessanter en bruikbaarder. Die overgangen laten de achtergrond en de voorgrond (tekst of objecten) onafhankelijk van elkaar overgaan. Dat kan nog wel eens tot interessante toepassingen leiden…

Betere ‘Roteren’, ‘Vergroten’ en ‘Verkleinen’-animaties

In PowerPoint 2011 kon je alleen bijvoorbeeld alleen roteren en vergroten en verkleinen in vooraf ingestelde stappen: roteren in 90º, 180º, 360º en 720º en schalen in 25%, 50%, 150%, 400%.

Roteren en schalen kunnen in PowerPoint 2016 in elk gewenst aantal graden of percentage. En dat maakt het leven (van een PowerPoint-gebruiker) wel een stukje mooier.

(Alleen gebruikt PowerPoint in de demoversie nog steeds als uitgangspunt de kleine versie van een (grote) foto om op te blazen, wat resulteert in onnodig wazige foto’s…)

Maak de ‘Verplaatsen’-animatie makkelijker in gebruik

Je ziet nu bij de ‘Verplaatsen’-animatie ook de eindpositie in plaats van dat onduidelijke (en moeilijk plaatsbare) rode en groene driehoekje.

Vormen combineren in PowerPoint 2016 voor MacVormen combineren

Je kunt in PowerPoint 2016 verschillende vormen combineren, van elkaar aftrekken, elkaar laten doorsnijden, etc.

Daarmee krijg je veel meer mogelijkheden om je eigen complexe figuren te tekenen. Het kon al in PowerPoint voor Windows, straks ook op de Mac.

Hyperlinks

Zou PowerPoint voor Mac de onhandige ‘actieknoppen’ samenvoegen met hyperlinks zoals in Windows? Ja.

Minder vastlopers

We hebben PowerPoint nog niet tot op het bot kunnen testen, maar we hebben geen noemenswaardige crashes gehad. En dat is voor een demo heel netjes! Zeker omdat we PowerPoint 2011 wel eens over z’n toeren kregen en vast lieten lopen.

Verbeterde controle over grafiek-stijlen

En dit is stiekem best een flink dingetje. Want PowerPoint 2016 lijkt veel gebruiksvriendelijkere ondersteuning voor grafiekstijlen te hebben! Dus je kunt for once and for all afscheid nemen van de standaard en rommelige grafieken en met 1 druk je eigen instellingen eraan toekennen.

(Overigens zien de standaard grafieken van PowerPoint er ook al een stuk beter uit dan in PowerPoint 2011).

De keerzijde

Maar er is ook minder goed nieuws, want (lang) niet al onze wensen zijn verhoord en op sommige punten lijkt de Mac-versie nog duidelijk een ondergeschoven kindje ten opzichte van het Windows-zusje:

Nieuwe animaties?

Nee. Helaas.

Maar animaties heten nu wel eindelijk ‘Animaties’ en niet meer ‘Tekst-effecten’ (ook als je ze op vormen en figuren toepast).

Makkelijker werken met lagen

In PowerPoint 2013 voor Windows heb je de Selection Pane om objecten die over elkaar heen staan te verbergen. Die manier (of een meer Adobe achtige manier van werken met lagen in een dia) zien we helaas niet terug in PowerPoint 2016.

Er is nog wel de visuele verbeelding van lagen waarbij je makkelijk lagen kunt rangschikken, maar die lijkt ongewijzigd van PowerPoint 2011.

Beter overzicht in animaties

Helaas hebben we nog niet een animatie-tijdlijn die je in Windows wel hebt.

Maar, als kleine pleister op de wonde, je kunt nu wel de animatie op een dia vanaf een bepaald punt bekijken. En dat is wel prettig als er veel gebeurt op je dia…

Moderne foto-effecten

Fotografie voor de ‘gewone man/vrouw’ is met smartphones met goede camera’s gemeengoed geworden. Steeds meer apps geven allerlei filters mee aan foto’s, waarmee zelfs saaie foto’s wat meer smoel krijgen.

En hoewel de zogenaamde ‘Artistieke Effecten’ wel iets lijken aangepast, blijft het behelpen en zorg je beter voor goede foto’s vóórdat je ze in PowerPoint zet (dan dat je ze in PowerPoint gaat bewerken).

SmartArt…

SmartArt zijn die ‘automatische’ schema’s die je kunt bouwen. Het werkte altijd wel aardig, maar was ook maar heel beperkt. Dat is niet veel beter geworden.

Er zijn ook (nog) geen nieuwe vormen bij gekomen en in onze demo was de vormgeving ook nog van het niveau 2011. Dus wellicht is dit nog ‘work in progress’.

Wat nu wel kan, is de SmartArt omzetten naar figuren. Daardoor krijg je meer mogelijkheden om ze naar je hand kan zetten.

Makkelijkere werking met Office thema-bestanden

Nee. Helaas. Dat is niet veranderd en blijft even onhandig werken.

Nog niet af

Er is nog hoop. Want dit zijn onze bevindingen op basis van een preview-demo. PowerPoint 2016 is dus nog niet af. En dus kan het zijn dat aan bepaalde dingen nog gewerkt wordt. Alhoewel we daar misschien niet te hard op moeten hopen.

Je merkt het in ieder geval doordat dingen nog niet werken zoals het zou moeten (zo werkte onze eye-dropper niet) en soms zit dat in dingen waarvan je je afvraagt of dat er straks nog (terug) in komt.

Zo kun je in de demo de presentatie niet meer exporteren als video, iets wat al jaren standaard-functionaliteit is in PowerPoint.

Net als dat we hopen dat de mogelijkheid om je eigen knoppen in het Quick Menu te zetten nog terugkomt.

Conclusie

PowerPoint 2016 voor Mac. Worden we er blij van? Het is maar hoe je het bekijkt.

Voor de gebruiker die PowerPoint 2011 gewend is, is het een flinke stap vooruit.

Wanneer je verwacht om een met PowerPoint 2013 voor Windows gelijkwaardig (of beter) product te krijgen, kom je bedrogen uit.

Dit najaar is de officiële release van Office 2016 voor Mac, waar PowerPoint onderdeel van uitmaakt. Dan zullen we zien of er nog wat gaten zijn gedicht en of de liefde tussen PowerPoint en de Mac weer terug is waar het ooit begon. (PowerPoint werd in 1987 ontwikkeld voor Mac en kwam pas later uit op Windows, red.).

Voor wie niet zo lang kan wachten of gewoon nieuwsgierig is, is er nu al een demo te downloaden op http://products.office.com/mac/mac-preview. (In onze ervaring loopt PowerPoint 2016 heel stabiel en ook prima naast PowerPoint 2011, maar let wel: het blijven producten die nog niet af zijn en we hebben ook niet getest hoe andere programma’s van het Office pakket naast elkaar draaien!).

Over de auteur

Arnout Drenthel

Arnout Drenthel (MSc) traint en adviseert organisaties en sprekers bij het ontwikkelen van een overtuigende, doelgerichte en heldere presentatie; in woord en in beeld. "Het moment dat een spreker ervaart hoe het is om anderen te inspireren; dat is magisch. Dan gebeurt er echt iets. En het is super om daar aan te mogen bijdragen." Arnout is mede-oprichter van Bento Presentaties. Gek op gadgets, quantified self, en complexe uitdagingen.

Ook interessant: