6 redenen waarom je PowerPoint er toch nog saai uitziet

Arnout Drenthel / Slides / 4 november 2015
Leestijd: 5 minuten

Je hebt goed nagedacht wat je gaat vertellen. Het is ook zeker de moeite waard om naar te luisteren. En voor maximaal effect, maak je er een PowerPoint-presentatie bij. Maar op de een of andere manier ziet die er heel saai uit… Hoe kan dat? En wat kun je er aan doen om dat op te lossen?

Waarom ziet je presentatie er saai uit?

Mag ik een gooi doen hoe je presentatie er nu uitziet? De achtrgrond van je dia is wit. Daarop staat in zwarte tekst (lettertype Arial, Verdana of Calibri) een titel (bovenaan) en daaaronder zo’n vier tot acht bullet points…

Heb ik gelijk of niet?

Het is onmiskenbaar een PowerPoint, maar je opdracht was niet om een zo herkenbaar mogelijke PowerPoint-presentatie te maken, maar om de aandacht van je publiek te grijpen.

En deze PowerPoint-presentatie gaat je daar niet bij helpen.

Hij ziet er namelijk zo saai uit omdat 9 van de 10 PowerPoint-presentaties er zo uit zien. En dat maakt het ont-zet-tend saai om naar te kijken…

Goed. Nu je dat weet, geef ik je 6 redenen waarom je presentatie er standaard/saai uit ziet (en hoe je dat kunt oplossen).

Reden 1: Je gebruikt een standaard-lettertype

Overzicht van de standaard-lettertypen uit vorig blog-artikel over typografieArial, Verdana, Calibri. Ik vermoed dat 95% van de presentaties in de wereld met deze lettertypes worden gegeven.

Oplossing: kies een ander lettertype.

(Let wel even op onze waarschuwing over het gebruik van eigen lettertypes bij tip 4 in onze beginnerstips voor typografie).

Reden 2: Je dia’s hebben (grotendeels) een witte achtergrond

Een witte achtergrond met zwarte, donker-grijze of (donker)blauwe tekst. Ja, het is heel leesbaar en ja, het ziet er heel clean en zakelijk uit en ja, daarom kiest iedereen het.

Oplossing: draai het eens om. Kies voor een achtergrond van je dia’s een kleur uit je huisstijl. Zet daar vervolgens tekst op in wit (of zwart als je huisstijl uit lichte pasteltinten bestaat).

Voorbeeld van twee blikjes Coca ColaDaarom ziet het normale blikje Coca Cola er ook spetterender uit dan het blikje Coca Cola Light: een witte achtergrond oogt een stuk saaier (zelfs als je het wit zilver maakt).

Reden 3: Je vlakverdeling is niet origineel

Voorbeeld van titel linksonderin een diaDe meeste PowerPoint-sjablonen volgen het format van een titel bovenaan, daaronder in een groot blok (of misschien twee kolommen) de tekst/foto/grafiek/tabel.

De titel is meestal links uitgelijnd, maar misschien ook wel gecentreerd. De rest van de tekst is sowieso links uitgelijnd, want dat is ’hoe het hoort’…

Oplossing Waarom heb je niet genoeg aan alleen de titel? En waarom staat die niet rechtsonder uitgelijnd? Of alleen een fullscreen-foto.

Reden 4: Je gebruikt bullet points en lange zinnen

Dia na dia na dia komen er bullet points voorbij. En als de bullet points niet meer passen, splits je een dia in deel 1/2 en deel 2/2… En jouw bullet points zien er niet uit als een kort boodschappenlijstje, maar

  • als een lopend verhaal waarin elke zin in een nieuwe bullet begint.
  • Dan krijg je zoiets als dit.
  • Met lange zinnen achter de bullet points, die niet uitnodigen om naar te kijken.
  • Maar die je publiek uit verveling of irritatie toch maar gaat lezen.

Voorbeeld van titel linksonderin een diaOplossing: Een bullet point lijstje her en der is prima. Maar niet op elke dia. En zeker niet met lange volzinnen. Bullet-lijstjes zijn er voor overzicht van een lijstje. Denk boodschappen!

Reden 5: Je gebruik van foto’s is middelmatig

Je hebt foto’s, maar het is onduidelijk wat je er nu mee bedoelt. Daarnaast zijn ze ook niet echt mooi. Bijvoorbeeld omdat ze:

  1. heel cliché zijn (denk ‘schuddende handen’),
  2. heel nep-blij-Amerikaans zijn (denk ‘stralende witte glimlachen’)
  3. van dubieuze kwaliteit zijn (denk ‘opgerekte, korrelige, onduidelijke foto’s’)
  4. van internet geplukt lijken te zijn na een avondje doelloos surfen (denk ‘Fokke en Sukke cartoon’)
  5. het is clipart (denk ‘plastische witte poppetjes die een rode pijl dragen’)

Kortom; het is bij elkaar gezocht allegaartje of het voegt niets toe. En daar wordt niemand enthousiast van om naar te kijken.

Er zijn verschillende oplossingen.

Maak zelf foto’s of laat ze maken. Of schaf wat goede stockfoto’s aan (maar laat die goedkope met die nep-glimlachen en witte tanden maar liggen die we al eens gezien hebben in die andere presentatie).

Serieus; elke mobiele telefoon kan tegenwoordig hele aardige foto’s maken en wie een klein beetje moeite doet, kan ze zelfs nabewerken op diezelfde smartphone. Laat je publiek echt zien waar je over praat met authentieke beelden (die ze nog niet eerder hebben gezien).

En mocht je twijfelen: zet een foto fullscreen in beeld. Van rand tot rand; helemaal vullend.

Reden 6: Er staat voettekst op elke dia

Gekriebel in de marge. Links de datum van de vorige keer dat je deze presentatie gaf en rechtsonder het dia-nummer. Wat voegt het toe?

Oplosssing: Less is hier absoluut more. Wees kritisch en rigoreus. Niemand heeft die informatie nodig op het moment dat jij presenteert. Verwijder je voetteksten of zet ze uit.

Dus: lijkt jouw presentatie op de presentatie van je collega’s?

Grote kans dat je PowerPoint-presentatie er dan standaard en dus saai uitziet. En dat helpt jou niet om overtuigend te presenteren.

In dat geval ben ik het eens met de presentatie-goeroe’s die roepen dat je beter af bent zonder PowerPoint.

Maar zoals je ziet; met een paar kleine aanpassingen, wordt je presentatie een stuk prettiger om te zien.

Ga links waar iedereen rechts gaat en je zult zien dat je met een hele interessante presentatie op de proppen komt…

Over de auteur

Arnout Drenthel

Arnout Drenthel (MSc) is een van de ±30 Certified Presentation Specialists wereldwijd. Hij helpt organisaties en sprekers bij het ontwikkelen van een presentaties die meer resultaat bereiken. "Het moment dat een spreker ervaart hoe het is om anderen te inspireren; dat is magisch. Dan gebeurt er echt iets. En het is geweldig om daar aan te mogen bijdragen." Arnout is mede-oprichter van Bento Presentaties.

Bento Presentaties

De meeste mensen hebben moeite om overtuigend te presenteren, dus trainen we sprekers en ontwikkelen we hun presentaties. Met onze presentatie-technieken zul je met zelfvertrouwen presenteren en zullen jouw ideeën eenvoudig anderen inspireren en overtuigen.

Contact


Bento Presentaties
Postbus 2175
5001 CD Tilburg
Telefoon: (013) 707 99 66

Volg ons