Blog: review presentatie Apple Watch

Review van de presentatie van de Apple Watch

Vanavond presenteerde Apple haar nieuwe Apple Watch. Omdat dit wordt gezien als een innovatief nieuw product in de Apple line up én omdat Apple geschiedenis schreef met de beste productpresentatie ooit, waren de verwachtingen hooggespannen. Kunnen ze die belofte nog altijd waarmaken?

Ik keek vanavond naar de presentatie van Apple met een presentatie-bril: Welke technieken gebruiken ze? Zit de presentatie goed in elkaar? En kunnen ze het (weer) waarmaken?

En dan wordt al snel duidelijk dat Apple op dit moment niet meer zo innovatief is op het gebied van presentaties als het met Steve Jobs in 2007 was.

Toegegeven, Apple’s CEO Tim Cook ontbeert voor velen het charisma van wijlen Steve Jobs, maar zelfs dan…

Let wel, ze doen een boel dingen goed en er zitten nog altijd veel presentatietechnieken in verwerkt, maar vernieuwend is het allerminst.

Goed, maar niet vernieuwend

Tim Cook presenteert nieuwe MacBookInmiddels zitten er veel terugkerende elementen en aanpakken in de presentaties van Apple, waardoor ze niet meer zo verrassend en spannend zijn als ze zouden kunnen zijn.

Zo is daar vanavond – zoals bijna altijd:

  • een structuur met een paar duidelijk gescheiden delen (Apple TV, ResearchKit, MacBook en Apple Watch) na een intro;
  • groot scherm achter sprekerssnaarstrak ontworpen visuele ondersteuning op een levensgroot scherm achter de sprekers;
  • afwisseling van sprekers (wat in een presentatie van anderhalf uur geen overbodige luxe is);
  • multimediaal met video’s (steeds meerrrrr video’s!) en demo’s;
  • de onthulling van de prijs en beschikbaarheid aan het eind van de presentaties;
  • de rust waarmee Tim Cook de dingen vertelt en de pauzes die hij laat vallen (waarbij hij inmiddels de timing goed onder de knie lijkt te hebben, nadat vorig jaar de pauzes telkens net té lang waren, killing us with his suspence…).

Stuk voor stuk prima keuzes, maar ze komen inmiddels wat uitgekauwd en aangeleerd over. En dat is jammer.

Minder dan goed

Sommige anderen dingen komen helaas echt wat minder geslaagd over.

  • Zo is daar het wat zenuwachtige ge-ijsbeer van hoofdspreker Tim Cook en zijn continu gesloten houding waarbij hij met zijn twee handen zijn afstandsbediening vasthoudt;
  • Aan het vele naar beneden kijken te oordelen, lijkt Tim nog regelmatig zijn presenter’s view nodig te hebben;
  • De inhoud van de presentatie bevatte niet zoveel nieuws over de Apple Watch: het was voor een groot deel een herhaling van wat ze afgelopen najaar in de preview al hadden verteld en laten zien;
  • En had ik al gezegd dat ze bij Apple tegenwoordig eigenlijk wel heeeel veel video’s laten zien tijdens de presentatie?
Productivideo's tijdens de presentatie van Apple

Heeeeeeel veel video’s…

Sterk slot

Toch vind ik het slot van Tim Cook, op het wat ongemakkelijke intermezzo na, wel weer sterk. Sterk en to the point. Weliswaar een tikje Amerikaans (let maar eens op de superlatieven), maar qua opbouw ijzersterk.

Hij begint het einde met een samenvatting van de presentatie (vanaf 91:48) en omvat die met de beweegredenen van Apple (daarin herken je overigens de Why uit de Golden Circle van Sinek):

“This is what everyone in Apple is focused on: Pushing all of our products forward and creating a better future.

Such as tranforming the way we experience television, with Apple TV and HBO Now. And this is just the beginning.

The future of medical research. With the power of the iPhone and the new platform ResearchKit we’re incredibly confident that this is going to have a profound impact on all of us.

The reinvention and future of the notebook with the all new MacBook.

And of course our newest and our most personal device ever: the Apple Watch.

We continue to innovate. We continue to push forward. All of our energy is on making the best products in the world that empower people to enrich their lives. This is what Apple is all about and this is what everyone in Apple is focused on.”

Dan komt er een wat onhandig ogend bedankje aan de collega’s die in de zaal zitten. Dit lijkt me niet helemaal gescript of geoefend met de collega’s, dus het voelt net een tikje ongemakkelijk.

Goed bedoeld, maar het komt niet helemaal lekker uit de verf.

Maar met de uiteindelijke slotzinnen (vanaf 93:46) herpakt Cook zich. Ze schitteren door kort, krachtig en met plezier:

“We have a hands-on area for all of you. I would encourage you to go get your hands on the new MacBook and to look at all the watches. To try it on.

It’s right outside. It’s unbelievable.

I want to thank you all for coming. It is a privilege to present in front of this group. Thank you.”

En dan kijkt Tim Cook nog een moment glimlachend het publiek aan en loopt dan resoluut het podium af.

Op die manier weet iedereen dat de presentatie voorbij is. Op een opgewekte toon met iets moois in het vooruitzicht. Geen eindeloze herhaling van zetten, vergeten puntjes en een glijdend einde, maar kort en krachtig. Ik houd daar wel van.

publiek in zaal bij presentatie Apple Watch

Conclusie

Apple presenteerde vandaag de Apple Watch. En dan zijn de verwachtingen hooggespannen.

Maar was het een presentatie die bij past bij zo’n belangrijke presentatie en zoals we van Apple mogen verwachten?

Ja, helaas wel.

Apple leunt op het succes wat ze hebben en trekt keer op keer dezelfde formule uit de kast. Daardoor verdwijnt het magische en het onverwachte van de presentatie. En dat is jammer.

Het is natuurlijk moeilijk om de lat die ze zelf gelegd hebben met hun productpresentaties keer op keer te overtreffen. Maar van een belangrijke productpresentatie als die van de Apple Watch had ik dan toch iets meer verwacht.

Dat neemt niet weg dat ze eigenlijk heel veel goed doen. De sprekers zijn grondig getraind (maar van nature geen showbeesten), de dia’s zien er vlekkeloos uit en de demo’s en video’s lopen vloeiend. Er zijn wat luchtige grapjes en er wordt (op z’n Amerikaans) ruim gestrooid met superlatieven.

Al met al genoeg goeds en gebruik van technieken. En toch pakt het me niet…

Het begint een beetje 13 Apples in een dozijn te worden.

Over de auteur

Arnout Drenthel

Arnout Drenthel (MSc) traint en adviseert organisaties en sprekers bij het ontwikkelen van een overtuigende, doelgerichte en heldere presentatie; in woord en in beeld. "Het moment dat een spreker ervaart hoe het is om anderen te inspireren; dat is magisch. Dan gebeurt er echt iets. En het is super om daar aan te mogen bijdragen." Arnout is mede-oprichter van Bento Presentaties. Gek op gadgets, quantified self, en complexe uitdagingen.

Ook interessant: