Presenteer je als autoriteit (zonder arrogant over te komen)

Arnout Drenthel / Presentatie-tips / 28 december 2016
Leestijd: 3 minuten

Jouw autoriteit maakt dat mensen waarde hechten aan de dingen die je zegt en het maakt dat mensen dingen van je aannemen. Als spreker is enige mate van autoriteit daarom essentieel.

Hoe onderstreep je (subtiel) jouw status als autoriteit? Wat vertel je om aan te tonen dat je autoriteit bent op je vakgebied? En hoe doe je dat zonder arrogant over te komen?

Darren Rowse geef een aantal tips waarmee je jezelf autoriteit kunt verlenen zonder als arrogante kwal bestempeld te worden. En die kun je ook prima gebruiken in een presentatie.

Delen van toegevoegde waarde

Wil je laten zien hoe jij anderen kunt helpen, deel dit dan door duidelijk te maken wat je toegevoegde waarde is. Laat zien dat je je publiek en hun behoeften begrijpt en biedt jouw hulp op het juiste moment aan.

Wees gepassioneerd

Laat zien hoe gepassioneerd je bent over het onderwerp. Met passie laat je zien dat je bovengemiddelde interesse hebt en er waarschijnlijk meer dan gemiddelde kennis over het onderwerp hebt. Door die passie te delen, stel je jezelf open en het stimuleert de conversatie en het stellen van vragen.

Wees leergierig

Mensen hebben een zwak voor iemand die ergens vol in duikt en zich verdiept. Dat laat zien dat je informatie vergaart en jezelf dus constant verrijkt. Wanneer je deelt wat je hebt geleerd en wat je daarin opvallend of interessant vond, zal het publiek graag de passie met je delen.

Vertel verhalen en geef praktijkvoorbeelden

Als je binnen je vakgebied expertise wilt opbouwen, dan doe je er goed aan verhalen te vertellen. Verhalen geven namelijk praktische en begrijpelijke context aan jouw kwalificaties en vaardigheden.

Geef feiten

Door middel van feiten gebruik je Logos uit de retorica. Vertel je publiek feiten en laat ze deze zelf interpreteren in plaats van alles voor te kauwen. Wanneer ze hun eigen conclusies trekken op basis van wat jij vertelt, neem je ze mee in jouw expertise.

Je geeft ze handvatten en laat ze zelf ontdekken. Dat is bij uitstek de rol van een autoriteit. Een stuk krachtiger dan dat je enkel vertelt dat je een expert bent.

Vergelijk niet met anderen

Mensen houden van vergelijkingen en contrast. Vergelijk jezelf echter niet met anderen. Dat vinden mensen niet prettig om naar te luisteren.

En je hebt het niet nodig: kijk in plaats daarvan naar jezelf. Wat heb ik bereikt? Waar sta ik nu? Wat heb ik geleerd? Vertel op welk punt je ooit was en waar je nu bent. Ofwel: before and after. Contrast wordt door het publiek gewaardeerd.

Geef context aan jouw expertise

De expertise en kwalificaties die je hebt opgebouwd zijn vaak niet louter aan jezelf toe te schrijven. In de meeste gevallen zijn ze het gevolg van mensen of omstandigheden waar je geen invloed op hebt.

Benoem de omstandigheden en de mensen die een rol hebben gespeeld bij het behalen van je expertise. Je publiek zal je bescheidenheid waarderen, in tegenstelling tot een ego-trip.

Mond-tot-mond reclame

Laat anderen jou promoten in plaats van dat je jezelf promoot. Laat anderen zeggen dat jij een expert bent of ervaring hebt. Hoe je dit in een presentatie doet? Laat je introduceren en vertel klantverhalen, waarmee je indirect de klant aan het woord laat.

Kwaliteit gaat voor kwantiteit

Ben je aan het vertellen over jezelf en je kwaliteiten, ga dan de diepte in in plaats van de breedte. Door de diepte in te gaan, kun je het niveau van je expertise laten zien. Het geeft een inkijk in je kennisniveau. Wanneer je zoveel over een specifiek detail weet, neemt je publiek automatisch aan dat je ook van aanpalende onderwerpen veel zult weten. Daar hoef je niet alles voor te benoemen: je hoeft niet volledig te zijn om autoriteit te winnen. Integendeel.

Met deze tips kun je nu aan de slag. Gebruik ze bij het maken van je presentatie. Want zeg nou zelf: er is niks zo irritant om te luisteren naar een persoon die zichzelf constant prijst en de lucht in steekt.

Over de auteur

Arnout Drenthel

Arnout Drenthel (MSc) is een van de ±30 Certified Presentation Specialists wereldwijd. Hij helpt organisaties en sprekers bij het ontwikkelen van een presentaties die meer resultaat bereiken. "Het moment dat een spreker ervaart hoe het is om anderen te inspireren; dat is magisch. Dan gebeurt er echt iets. En het is geweldig om daar aan te mogen bijdragen." Arnout is mede-oprichter van Bento Presentaties.

Bento Presentaties

De meeste mensen hebben moeite om overtuigend te presenteren, dus trainen we sprekers en ontwikkelen we hun presentaties. Met onze presentatie-technieken zul je met zelfvertrouwen presenteren en zullen jouw ideeën eenvoudig anderen inspireren en overtuigen.

Contact


Bento Presentaties
Postbus 2175
5001 CD Tilburg
Telefoon: (013) 707 99 66

Volg ons