Wanneer je een bedrijfspresentatie geeft, doe je er goed aan om een relatie op te bouwen met je publiek. Meestal willen ze immers pas verder met je, als ze je vertrouwen én als ze je mogen.
Het verschil met flirten met die prachtige dame in de kroeg is niet zo groot…
De gemiddelde bedrijfspresentatie
De meeste bedrijfspresentaties hebben ongeveer de volgende structuur:
- Wie zijn we?
- Sinds wanneer bestaan we en waar staan onze kantoren?
- Hoeveel medewerkers hebben we en welke omzet draaien we?
- Voor wie werkten we eerder en wat vonden zij van ons?
- Welke diensten bieden we?
- Wat houdt elke dienst die we bieden precies in?
- Wat kunnen we voor u betekenen?
- Zijn er nog vragen?
Herkenbaar?
Een snelle blik op bovenstaande structuur leert, dat dit bijna alleen maar over het bedrijf van de spreker gaat. Het publiek komt pas aan het eind in beeld.
Zo bouw je geen sterke relatie op met je publiek.
Flirten zoals de gemiddelde bedrijfspresentatie
Stel je voor: je ziet een geweldige dame (m/v) zitten aan de bar. Wow. Die is voor jou! Dus je stapt op haar af. Gaat naast haar zitten op een barkruk. Je haalt je hand door je haar, doet je jas nog eens goed.
Je haalt diep adem en je steekt van wal…
“Hi, ik ben Pieter. Ik ben 37 jaar en ik woon in Berkel-Enschot aan de Halkidikilaan 5. Groot huis, veel glas, enorme tuin, een whirlpool plus sauna en een biljart. Ik heb drie kinderen uit een eerdere relatie.”
– “Oh. Hallo. Ik ben Susan.”
“Jaja. Goed, ik verdien dus meer dan € 155.000 per jaar. Dat is het meest van al mijn vrienden. Dat paste ook altijd wel goed bij mijn eerdere vriendinnen, die vielen op rijke mannen. Ze waren niet in de wieg gelegd om te daten met een of ander sloebertje, haha.”
“Ik heb trouwens meer dan 20 vriendinnen gehad. En dan tel ik die in mijn puberteit nog niet mee. Prachtige meiden, die wild van me waren. Begrijp ik wel. Je bent een lekkere vent met een dik inkomen of je bent het niet!”
(Susan knikt)
“Afijn, waar was ik. Ja, ik heb altijd goed voor ze gezorgd. Dankzij mijn inkomen kan ik dingen doen, die anderen niet kunnen. Ik liet mijn vorige vriendinnen shoppen met mijn creditcard. Daar draai ik mijn hand niet voor om. En met de meeste ben ik op vakantie geweest.”
“Niet naar Frankrijk of zo. Nee, als ik ga dan ga ik goed, bijvoorbeeld naar Azië. Dure hotels, taxi’s, spierwit strand. Thailand, Malediven.”
“Laatst ben ik met een meid naar Miami geweest. Daar hebben we twee weken de omgeving verkend in een dikke Amerikaan, een Chrysler Sebring Convertible met een V6-motor en 200 pk uit 2014. Open dakje, 255 banden eronder, traploze sequentiële automaat en dubbele koppeling. Scheuren joh, die kar. Bij het stoplicht waren we altijd als eerste weg. Zat zij tegen de rugleuning gedrukt.”
“Wil je vannacht bij me blijven slapen?”
Zet jezelf eens op de plaats van Susan in dit geval: wat zou jij doen? Mee naar Pieters huis, of niet?
Om je te helpen, dit is wat Susan zei:
– “Ehm… FREAK!!!”
En wat later tegen haar vriendinnen:
“Wat een mafkees… die patser praat alleen maar over zichzelf en vindt zichzelf echt geweldig. Echt no way dat ik met die weirdo mee naar huis ga. Denkt met zijn zelfingenomen praatjes even een leuke vrouw te scoren. Show-off…”
Jouw bedrijfspresentatie?
Het woord ‘bedrijfspresentatie’ is daarom eigenlijk wat misleidend: die hoeft namelijk niet (alleen) maar te gaan over jouw bedrijf.
Liever vertel je eerst wat jouw bedrijf specifiek kan doen voor de situatie of het probleem van je publiek. Niet vanuit jouw behoefte om over jezelf te praten, maar vanuit hun behoefte. Vertel ze hoe je ze kunt helpen, wat je voor ze kunt betekenen.
Bijna net zoals hoe je die dame in de kroeg moet behandelen…