Als je met je presentatie je publiek weet te bespelen, hangen ze al snel aan je lippen. Maar hoe krijg je ze zover dat je overtuigt en dat ze jouw plan accepteren? Probeer ze eens positief te kietelen, waarna je de Reality Check op ze loslaat…
Je publiek bespelen heeft veel te maken met het oefenen en het geven van je presentatie: ben je innemend, praat je prettig, heb je een open houding. Maar dat is niet waar ik het nu over wil hebben.
Laten we eens kijken hoe je je publiek kunt bespelen met wát je zegt, in plaats van hoe je het zegt. En dat bepaal je al tijdens het maken van je presentatie…
Een klassieke brug die je in presentaties ziet is de volgende: benoem eerst het probleem dat je publiek heeft, draag daarna de oplossing aan.
Dat werkt een stuk beter dan direct jouw Grote Plan op tafel leggen, maar het is ook wel een beetje ‘standaard’. En niet altijd even enerverend. Dat kan beter!
Overtuigen(der)
Leuker wordt het, als je eerst eens inspeelt op de trots die je publiek heeft:
“Wij, als XYZ, draaien veel projecten tegelijk. Dat is een tour-de-force, maar we krijgen het wel telkens weer voor elkaar!”Bijvoorbeeld jij
Om daarna pas de Reality Check in te zetten. En dat is dan niet zomaar ‘het probleem’ in voorzichtige bewoordingen, maar de Koude Harde Waarheid waarvan iedereen diep van binnen voelt: “Daar heeft ‘ie wel een punt”.
“Maar dat kost wel bergen geld. Heel veel projecten zijn helemaal niet nodig, en houden capaciteit bezet die we beter elders in kunnen zetten!”Jij weer... iemand moet immers de realiteit onder ogen zien
Waarna je je oplossing kunt introduceren:
“Laten we ons programmamanagement herzien met methode ABC. Dan houden we de lopende projecten beter in het vizier en kunnen we de beschikbare mensen beter inzetten.”Jij, als Grote Redder van hun trots
Waarom overtuigt dit?
Doordat je eerst de trots van je publiek nog eens goed hebt aangewakkerd, is het verlangen naar een oplossing, die ze die trots weer terugbrengt, groter dan wanneer je enkel was begonnen met het benoemen van het probleem. Kortom: je speelt met contrast in je verhaallijn.
Gebruik hun trots en ze kunnen niet wachten om je plannen te horen!