Prezi wordt alom geprezen als dé tool voor ‘Het Nieuwe Presenteren’ en als ‘de PowerPoint-killer’. Prezi-fanatici roepen om het hardst dat het the only way to go is als je serieus met presentaties bezig bent.
Hoogste tijd om korte metten te maken met die beweringen. Een Prezi presentatie is in zekere mate innovatief, maar voor een goede presentatie is het absoluut niet hét aangewezen middel. Sterker nog: het werkt vaak averechts.
Er zijn minstens drie redenen om niet met Prezi aan de slag te gaan.
1. De onzin van non-lineair presenteren
Een krachtige presentatie die je publiek in beweging zet, kent een perfecte spanningsboog, zoals een goede film. Het publiek hangt aan je lippen en praat nog weken na over jouw boodschap.
Dat kan alleen bij een verhaal met opbouw. Lineair dus.
Prezi-aanhangers prijzen het non-lineair presenteren dat Prezi mogelijk maakt: bespreken wat er op dat moment in iemand opkomt. Meestal vroeger of later gevolgd door opmerkingen als “Maar nu moeten we echt weer verder, anders zijn we niet op tijd klaar!”
Non-lineair presenteren is vraaggestuurd informeren. En dat is een gemiste kans. Want je informeert je publiek wel, maar enthousiasmeren en aanzetten tot actie? Ho maar!
Als je je publiek wilt overtuigen, motiveren of beïnvloeden heb je timing en opbouw nodig. Leidend tot een snaarstrakke spanningsboog. Lineair presenteren.
Bovendien kun je alleen bij een lineaire presentatie een afstandsbediening gebruiken. Bij non-lineair presenteren sta je onherroepelijk te prutsen met een muis terwijl je naar je laptop staart. Weg contact met je publiek!
(Overigens is non-lineair presenteren niets nieuws: met PowerPoint kun je ook prima non-lineair presenteren. Via hyperlinks tussen dia’s kun je naar sub-onderdelen springen en terug.)
Kortom: Laat je niets wijs maken. Prezi is verre van uniek in het non-lineair presenteren en daarnaast wil je waarschijnlijk juist wel lineair presenteren. Wantrouw een ieder die anders beweert.
2: Prezi – spreker: 1 – 0
Een Prezi presentatie kent een grote valkuil, en dat is nu net datgene wat het zo hip en nieuw maakt: de zoomende en draaiende effecten. Met veel van deze effecten staat jouw presentatie in het middelpunt van de belangstelling. Ze trekt alle aandacht naar zich toe. Met als gevolg dat jouw publiek zich aan alle effecten zit te vergapen en jou een vervelende stoorzender vindt.
Maar draait een presentatie niet in eerste instantie om de boodschap van de spreker aan het publiek? Het contact tussen spreker en publiek moet daarvoor optimaal zijn.
Je Prezi presentatie concurreert met jou om de aandacht van je publiek en hindert zo de effectiviteit van je presentatie. Je hebt op voorhand verloren: je publiek praat wel na over je presentatie, maar niet over de inhoud ervan.
3: Een kleitablet in het digitale tijdperk
Prezi’s opmaakmogelijkheden staan nog in de kinderschoenen. Lettertypes, verduidelijkende animaties, gebruik van afbeeldingen en video’s, het is allemaal maar beperkt. Voor creativiteit en een eigen stempel is (nog) bitter weinig ruimte.
Conclusie
Ja, Prezi is nieuw en innovatief. Voorstanders lopen voorop in het roepen dat je als jezelf respecterend spreker niet meer zonder kunt.
Onzin. Je kunt prima zonder. Sterker nog, als je echt effect wilt bereiken ben je zeer waarschijnlijk beter af zonder Prezi maar met good old PowerPoint.
Doe jezelf en ons een plezier: presenteer, maar Prezi met mate.