“Wanneer je je publiek naakt inbeeldt, zul je minder angstig zijn”. Het is een veelgehoord advies voor zenuwachtige sprekers. Echt? Naakt…? En word je daar dan minder zenuwachtig van? Dacht het niet. Ik leg je uit waarom je je publiek juist NIET naakt moet inbeelden.
Wat is het advies om je publiek naakt in te beelden?
Voor wie dit advies nog niet kent (heel goed!); wat is het argument om je publiek naakt in te beelden?
Ze komen dan minder bedreigend op je over, volgens sommige presentatiecoaches. Ze zijn dan menselijker en kwetsbaarder. En daardoor voel jij je als presentator meer op je gemak…
Jaja, … serieus? Voel jij je wel op je gemak in een zaal vol naakte mensen? Probeer dan nog maar eens ontspannen je verhaal te doen.
Waarom moet je dat nou net niet doen?
Door jouw kleine ‘geheimpje’ ontstaat er dan als het ware een barrière tussen jou en je publiek. Je houdt iets geheim voor je publiek.
Daardoor kun je je niet volledig geven en die (onbewuste) gereserveerdheid heeft een negatief effect op je authenticiteit en overtuigingskracht.
Het is dus niet alleen voor jou als presentator ongemakkelijk. Elke subtiele barrière die je opwerpt zal je publiek ook merken.
Wat werkt beter om je op je gemak te voelen?
Maar wat kun je dan wel doen om je meer op je gemak te voelen tijdens het presenteren? Er zijn verschillende technieken om je zenuwen onder controle te krijgen en te houden, zoals deze 4 praktische tips en herwaardeerstrategieën tegen je angst.
Verder helpt het natuurlijk wanneer je je zeker voelt over je verhaal en boodschap. Een boodschap die je aan het hart ligt zul je makkelijker en overtuigender kunnen presenteren dan iets waar je niet achter staat. Bereid je presentatie liever goed voor en kies je boodschap zorgvuldig.
Je publiek naakt inbeelden, is dan niet meer nodig.
Je zou je toch bijna ongemakkelijk gaan voelen wanneer je de volgende keer naar een zenuwachtige spreker zit te luisteren! Zou het zo’n onaangepaste viespeuk zijn…? Zit je daar mooi…