Waarom je je publiek niet moet bedanken

Arnout Drenthel / Presentatie-tips / 15 maart 2016
Leestijd: 3 minuten

Let bij de volgende presentaties die je krijgt eens op: bedankt de spreker voor (of na) zijn presentatie het publiek? Maar… waarom zou hij zijn publiek bedanken? Stap zelf niet in de dankbaarheids-val. Bedank je publiek niet!

Het idee van iets geven

Handen geven een cadeauHoe vreemd is het wanneer je een jarige een cadeau geeft en daarbij zegt: “Dankjewel dat je mijn cadeau wilt uitpakken.”

Dat is toch raar?

En toch doen we het massaal bij presentaties wel. Onthoud; als spreker geef je je publiek een presentatie.

Wie moet er dan bedankt worden?

Dankbaarheid voor een gunst

We bedanken iemand omdat die persoon ons een gunst verleent.

Maar als we het publiek dat onze presentatie wil uitzitten al gaan bedanken, dan hebben we toch geen hoge pet op van onze eigen presentatie… Zeg dan ook meteen “Sorry dat ik uw tijd verbruik!”

Door ze te bedanken breng je je publiek in verwarring

Pas op voor de dankbaarheidsval: jouw publiek hoopt iets te krijgen.

Als jij in plaats daarvan hen bedankt, breng je ze (onbewust) op de gedachte dat zij iets voor jou gedaan hebben of gaan doen.

Maar dat is waarschijnlijk niet wat zijn van plan waren toen ze naar je presentatie kwamen. Met een beetje pech voelen ze zich dus bekocht. Lekker dan!

Ga uit van jouw kracht

Jij staat daar als spreker omdat jij de presentatie geeft. Als het goed is, ga jij de levens van jouw publiek in die minuten dat je op dat podium staat, verrijken. (Als dat niet zo is, dan moet je als de wiedeweerga van dat podium af, denk ik).

Niet arrogant, wel enthousiast

Het bedanken achterwege laten is absoluut geen uitnodiging om arrogant te worden. Zeker niet.

Maar jij en het publiek hebben een onbewuste en stilzwijgende verstandhouding: jij staat daar vooraan, jij bent dus de spreker en jij komt dus iets geven.

En daar mag je best zin in hebben. Je mag absoluut laten zien dat je enthousiast, blij en trots bent om daar te staan. En dat je het fijn/gaaf/dolletjes vindt en er zin in hebt om ze iets te gaan vertellen. Gebruik die energie!

Toon je energie, enthousiasme en warmte. Benoem het! Maar voorkom beleefdheids-clichés in de strekking van:

  • Muzikant gaat met de pet rond om geld op te halen“Bedankt dat jullie wilden komen”
  • “Bedankt dat ik hier mag staan”
  • “Dankjulliewel dat jullie naar mij wilden luisteren”

Tenzij je je dankbaarheid echt doorvoeld kunt zeggen en het ook daadwerkelijk van toepassing is, zet je je publiek op het verkeerde been door ze te bedanken. Zij dachten dat ze iets van jou kregen. Als je ze gaat bedanken, ga dan ook maar met de pet rond…

PS

PS Dankjewel dat je mijn artikel hebt willen lezen.

Over de auteur

Arnout Drenthel

Arnout Drenthel (MSc) is een van de ±30 Certified Presentation Specialists wereldwijd. Hij helpt organisaties en sprekers bij het ontwikkelen van een presentaties die meer resultaat bereiken. "Het moment dat een spreker ervaart hoe het is om anderen te inspireren; dat is magisch. Dan gebeurt er echt iets. En het is geweldig om daar aan te mogen bijdragen." Arnout is mede-oprichter van Bento Presentaties.

Bento Presentaties

De meeste mensen hebben moeite om overtuigend te presenteren, dus trainen we sprekers en ontwikkelen we hun presentaties. Met onze presentatie-technieken zul je met zelfvertrouwen presenteren en zullen jouw ideeën eenvoudig anderen inspireren en overtuigen.

Contact


Bento Presentaties
Postbus 2175
5001 CD Tilburg
Telefoon: (013) 707 99 66

Volg ons