8 Slides die je uit je presentatie moet slopen

Hugo Cremers / Slides, Presentatie-tips / 21 juli 2017
Leestijd: 5 minuten

In dit artikel 8 types slides die je meteen zou moeten verwijderen. Grote kans dat je presentatie er beter door wordt.

1. Slide met een complex schema

Slides die je uit de PowerPoint zou moeten halen

Soms wil je uitleggen hoe een bepaald proces er uit gaat zien. En ook al zijn ze voor jou door en door helder: dergelijke stroomdiagrammen zitten voor de leek vaak vrij complex in elkaar. Vraag je in zo’n geval af of je voldoende tijd hebt voor goede uitleg. Wat je in ieder geval niet moet doen, is een complex proces in beeld zetten en vervolgens aan het publiek overlaten om in enkele seconden te ontcijferen waar het over gaat. Leg uit wat je laat zien, of laat het weg.

2. De ‘Zijn er nog vragen?’-slide

Slides die je uit de PowerPoint zou moeten halen

Vragen laten stellen na afloop is misschien wel een belangrijk doel van je presentatie. Maar open de ruimte voor discussie liever met een andere slide, bijvoorbeeld die mooie foto waar je mee opende. En stel de vraag zelf. De focus ligt dan direct volledig op jou, en jij kunt contact maken met je publiek. In ieder geval hoeft die tekst niet letterlijk in beeld. Maar eigenlijk is het geen goed einde van je presentatie.

3. Agenda-slide

Slides die je uit de PowerPoint zou moeten halen

Beginnen met het doornemen van de agenda, maakt je presentatie in één klap heel overzichtelijk. En daarmee nogal saai… Je publiek weet wat er gaat komen en vormt zich al een mening of het interessant genoeg is of niet. Vraag jezelf af of je dit wil.

Daar staat tegenover dat een agenda een ’teaser’ kan zijn; door niet zomaar alles weg te geven, maar je publiek wel vast nieuwsgierig te maken. Dit wordt dus bepaald door de inhoud van de agenda. Daarnaast kan een agenda je publiek houvast kan geven, wat in langere presentaties (bijvoorbeeld een training) handig kan zijn.

Een agenda-slide kán dus een goede optie zijn, maar denk er goed over na of het je gaat helpen je doel te bereiken.

4. De ‘Dit zijn wij’-slide

Slides die je uit de PowerPoint zou moeten halen

Informatie over de ontstaansgeschiedenis van je bedrijf, over vestigingen, aantal werknemers, omzet, aantal projecten, hoeveel koffie er wordt gedronken, wie de koffie haalt… Terwijl je publiek niet kan wachten tot je gaat vertellen hoe jouw idee (datgene waarvoor ze zijn gekomen) hen verder kan helpen. Vergeet niet: je presentatie draait niet om jou, maar om je publiek. Vraag je dus af wat je wil dat ze van je weten, en wat waarschijnlijk helemaal niet zo interessant voor ze is.

5. Onleesbare screenshots

Slides die je uit de PowerPoint zou moeten halen

Meestal komen screenshots van de nieuwste software-release, de net gelanceerde portal of het dashboard niet erg goed over. Ze bevatten vaak veel informatie, zijn vaak van niet al te beste beeldkwaliteit en dus nogal onleesbaar. Vraag je ook hier af wat je wil laten zien. Is zo’n screenshot het bewijs dat er écht een nieuwe release is geweest, of dat die nieuwe webportal écht is gelanceerd? Of wil je er daadwerkelijk iets over uitleggen?

6. Slides met teveel tekst

Slides die je uit de PowerPoint zou moeten halen

Nou ja, een slide met een teveel tekst hoeft er natuurlijk niet direct uit. Maar kort die teksten in tot de kern, en vertel de rest zelf. In dit artikel lees je meer over het verbeteren van je teksten in je slides.

7. Slide met link naar een video

Slides die je uit de PowerPoint zou moeten halen

…die vervolgens via een half-werkende wifi-verbinding moet worden afgespeeld. Zorg voor goede techniek en neem je video op een vloeiende manier op in je presentatie. Zonder te moeten klikken op een link. Het kan echt wel. Of vraag ons om hulp, doen we graag.

8. De fotocollage

Slides die je uit de PowerPoint zou moeten halen

Foto’s opnemen in je presentatie is een heel goed idee. Teveel foto’s op één slide laten zien is niet zo’n goed idee. Kies er enkele uit en laat ze ná elkaar, fullscreen zien. Liever twee goede, grote foto’s na elkaar dan tien op één slide.

 

Niet ‘de waarheid’

Deze 8 slides zijn vaak voorkomende voorbeelden die meestal weinig toevoegen aan een presentatie. Het is geen volledige lijst, en ook niet ‘de waarheid’, maar bedoeld om je aan het denken te zetten over wat je wel en niet in je presentatie opneemt. Wanneer je je presentatie inkort tot je kernboodschap wordt ie gegarandeerd beter.

Vraag je bij elke slide in je PowerPoint-presentatie af, waarom je die wil delen met je publiek. Ondersteunt de slide je om jouw idee beter uit te leggen? Helpt het jouw verhaal krachtiger te maken? Wanneer je geen goed antwoord hebt op zulke vragen, moet je overwegen om de slide uit je presentatie te halen of te verbeteren.

Vraag je ook af: gaat het helpen je te onderscheiden? Of denkt je publiek meteen “waar heb ik dit eerder gezien?”? Vermijd cliche-slides, clip-art plaatjes en standaard PowerPoint templates.

Tenslotte: heb je informatie die te uitgebreid is voor je presentatie maar die je toch graag wil delen: neem het dan op in een handout.

Over de auteur

Hugo Cremers

Hugo (MSc) is bij Bento Presentaties betrokken in zowel concept als vormgeving van de mooiste presentaties.

Bento Presentaties

De meeste mensen hebben moeite om overtuigend te presenteren, dus trainen we sprekers en ontwikkelen we hun presentaties. Met onze presentatie-technieken zul je met zelfvertrouwen presenteren en zullen jouw ideeën eenvoudig anderen inspireren en overtuigen.

Contact


Bento Presentaties
Postbus 2175
5001 CD Tilburg
Telefoon: (013) 707 99 66

Volg ons