Mijn stage bij Bento Presentaties

Begin dit jaar liep havo-scholiere Pauline twee weken stage bij ons, want waar kun je meer leren over goed presenteren dan bij een presentatiebureau? Dit is haar korte reflectie op die tijd.


Ik ben Pauline en ik zit nu in het laatste jaar van de havo. Ik ben druk bezig met mijn eindwerkstuk, dit is de vrije schoolse versie van een profielwerkstuk, en als onderdeel van mijn eindwerkstuk dat wij twee weken stage zouden lopen.

Dit was voor mij niets nieuws, want sinds de 9de klas, dit is de derde, heb ik al elk jaar twee weken stage gelopen. Maar dit jaar was toch anders. Dit jaar was de enige eis van de stage dat het iets met je eindwerkstuk te maken moest hebben.

Nou is het onderwerp van mijn eindwerkstuk presenteren en hier kun je veel kanten mee op, maar ik wist wat ik wilde. Ik wilde stage lopen bij een bedrijf dat anderen leren presenteren. Na wat zoeken en bellen kwam ik uiteindelijk uit bij Bento presentaties. Dit bedrijf past perfect bij mijn eindwerkstuk.

De eerste dag

Al snel was alles geregeld en was het zo ver. De eerst stage dag. Na een klein uurtje reizen en wat zoeken kwam ik zenuwachtig aan bij Bento presentaties. Hier werd ik aan iedereen voorgesteld en begon het avontuur.

De doelen van de stage werden doorgesproken en daarna mocht ik bij de maandagmorgen vergadering zitten. De helft van wat er gezegd werd was voor mij acacadabra. De spoedcursus die daarna kwam, over wat Bento presentaties nu precies doet kwam dan ook goed van pas.

Vanaf dat moment ging het eigenlijk allemaal heel snel. Ik verdiepte me in de informatie die aangereikt werd en keek mee met het proces dat bij het maken van een presentie hoort. Daarnaast heeft Arnout mij ook nog geholpen met het maken van mijn eigen presentatie.

Wat ik heb geleerd

In een flits waren de twee weken weer voorbij en had ik veel nieuwe ervaringen opgedaan. Zo heb ik geleerd hoe je een presentatie in elkaar zet en waar je op moet letten, heb ik een beter beeld gekregen van hoe een bedrijf op dit gebied werkt en weet ik nu hoe het is om in de spits met het openbaar vervoer te reizen. Ook heb ik over mijzelf geleerd dat ik goed zelfstandig kan werken, vragen kan stellen als ik iets nodig heb en dat ik nog heel wat moet oefenen met Mario Kart.

Iets wat ik zeker mee ga nemen in de toekomst is de quote

“Make everything as simple as possible but no simpeler” – Albert Einstein

Voor mij is dit vaak moeilijk aangezien ik juist altijd heel uitgebreid ben. Hier ben ik dan ook tegen aan gelopen in de afgelopen tijd. Ik heb nu geleerd dat teveel informatie soms de boodschap van het verhaal juist onduidelijk kan maken.

Ik heb twee leuke en leerzame weken gehad die ik niet snel zal vergeten. Ik wil Arnout en Joeri daarom bij deze bedanken dat zij mij deze kans hebben gegeven en dat ik mee mocht kijken in hun bedrijf.


Namens alle collega’s: het was een plezier je te mogen helpen Pauline. Heel veel succes met je eindwerkstuk!

Over de auteur

Arnout Drenthel

Arnout Drenthel (MSc) traint en adviseert organisaties en sprekers bij het ontwikkelen van een overtuigende, doelgerichte en heldere presentatie; in woord en in beeld. "Het moment dat een spreker ervaart hoe het is om anderen te inspireren; dat is magisch. Dan gebeurt er echt iets. En het is super om daar aan te mogen bijdragen." Arnout is mede-oprichter van Bento Presentaties. Gek op gadgets, quantified self, en complexe uitdagingen.

Ook interessant: