Dit tweede blogartikel in de serie over onvergetelijk presenteren met een S.T.A.R. Moment gaat over Repeatable Sound Bites: woorden of korte zinnen die herhaald worden op verschillende momenten in het verhaal.
Herhaling is een krachtig middel om je boodschap te laten doordringen bij je publiek. Door bepaalde woorden of zinnen te herhalen, maak je de centrale boodschap krachtiger. Daarnaast geeft het je de kans om je boodschap letterlijk een naam te geven; het geeft je een headline, een slogan die jouw idee in één zin samenvat.
Martin Luther King
Het allerbekendste voorbeeld wat gebruik maakt van Repeatable Sound Bites is de speech van Martin Luther King: “I Have A Dream”. Deze letterlijke tekst wordt een aantal keren in de speech herhaald en is synoniem geworden voor de speech en het gedachtegoed van Martin Luther King. Daarnaast komt het centrale thema ‘Freedom’ regelmatig in de speech terug.
Barack Obama
Het bekendste Repeatable Sound Bites-voorbeeld van Barack Obama is “Yes We Can”, uit zijn presidentscampagne in 2008.
In een speech in 2016 zegt hij dat het meest krachtige woord in een democratie ‘We’ is. Hij onderstreept dit woord door terug te pakken op “Yes We Can” en die te combineren met twee andere beroemde Sound Bites uit de Amerikaanse geschiedenis: “We, The People” (uit de Constitution for the United States), en “We Shall Overcome” (thema van de Civil Rights Movement). Op deze manier verkleint hij zijn eigen centrale thema tot “We”, ‘we doen het samen’.
Weer later, in zijn afscheidsspeech in 2017, pakt hij wederom terug op zijn eigen Sound Bite: “Yes We Can – Yes We Did”.