Oké, waarschijnlijk heb je dit al talloze keren gehoord, maar een een goede houding is echt belangrijk voor je. Weten doen we het vaak wel, maar doen is een tweede. Ik zal je 5 tips geven die, waar je ook bent, direct je houding verbeteren.
Snelle recap: Waarom ook alweer?
Maar eerst even terug naar de basis. Waarom investeren in je houding? Kort samengevat, heeft een goede houding vier voordelen:
- Het geeft een zelfverzekerde uitstraling, wat niet onbelangrijk is voor de (eerste) indruk die anderen van jou hebben. Net zo belangrijk bij een sollicitatie als voor die ene cutie in de kroeg.
- Het geeft je zelfvertrouwen. Je emotie volgt je fysiek, dus als je sterk staat, voel je je ook sterk.
- Minder stress, alerter en beter nadenken. Door een goede houding kun je beter ademhalen (en krijg je dus meer zuurstof binnen) en zorg je voor een goede circulatie. Daardoor verminder je stress, kun je je beter concentreren en kun je beter nadenken. Overigens neem je staand al gauw een betere houding aan dan wanneer je zit.
- Het helpt tegen fysieke klachten. Een goede houding *kan* bijdragen aan het voorkomen van lichamelijke klachten (bijv. nek-, schouder- of hoofdpijn, slijtage van gewrichten, overbelasting, RSI-gerelateerd, etc.). Dit is natuurlijk heel persoonlijk en hangt met veel andere factoren. Kortom: ga voor een medisch advies naar je arts.
Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar hoe zorg je er nou voor dat je houding goed is? Ik zal je zo 5 tips geven om die perfecte lichaamshouding te pakken. Eerst een paar trucs voor om je bewust te maken van hoe ‘goed’ voelt.
En, hoe voelt jouw goede houding?
Om goed te doen, zul je jezelf eerst aan moeten leren wat ‘goed’ is. Hieronder een checklist om die goede houding aan te nemen. In een aantal gevallen kan een grote spiegel (en beter nog: een bereidwillige vriend/collega/buurvrouw) helpen.
Start: Sta op twee benen, in plaats van je gewicht op een been te plaatsen. Verplaats het gewicht naar de bal van je voet, niet op de hiel. Voorkom dat je je knieën op slot zet (maar houdt ze wel recht). Zet je voeten ongeveer op heup- of schouderbreedte en draai je voeten niet naar buiten. Daarmee voorkom je dat je heupen, knieën en enkels in lijn staan.
Schouders en armen: Sta rechtop en maak jezelf lang met je schouders wijd. Laat je armen op natuurlijke wijze langs je lichaam vallen.
- Check: Je schouders zijn ‘symmetrisch’ (of: op gelijke hoogte).
- Check: Je armen en handen zijn in lijn hangen met de naden in je broek.
- Check: De ruimte tussen je armen en lichaam is links en rechts gelijk.
Hoofd: Trek je kin iets in, om je hoofd recht te houden. Zorg ervoor dat je hoofd recht op je nek en ruggengraat rust (dus midden tussen je schouders) en niet naar voren wordt gedrukt.
- Check: Je hoofd staat rechtop en ‘hangt’ niet naar een bepaalde kant.
- Check: Je oren moeten boven je schouders staan. (Hier heb je dus een vriend of bereidwillige collega voor nodig)
- Check: Ga tegen een muur staan met je schouders en zitvlak tegen de muur. Nu moet de achterkant van je hoofd ook de muur raken. Als dat niet zo is, dan houd je je hoofd te ver naar voren.
Bekken: Breng je bekken in een neutrale positie. Zet je handen op je heupen, trek je stuitje naar binnen zodat je bekken boven je dijen staat en er geen bocht in je heupen zit en minder kromming in je onderrug.
- Check: Je buikspieren spannen zich dan een beetje aan.
- Check: Misschien wat lastig te zien voor het ongetrainde oog, maar je heupen staan ‘waterpas’ en hangen niet naar een bepaalde kant.
- Check: Je enkels staan recht en vallen niet naar binnen of buiten.
Zo moet ‘goed’ dus ongeveer voelen.
Een onconventionele oefening (tape-alert!)
Oké, als je een dag thuis bent of je hebt echt gave collega’s, zou je het volgende kunnen proberen. Je hebt nodig: (1) een betrouwbare vriend (of collega of buurvrouw) en (2) een rol brede, niet rekbare tape.
- Shirt uit en ga goed staan (zie hierboven). Let vooral op de goede houding van je schouders!
- Laat de ander een grote X op je rug plakken met tape (van een schouder naar de tegenovergestelde heup) en vervolgens ook van de ene schouder naar de andere schouder (plak de bovenzijde van de X dicht).
Draag dit de hele dag om je rug recht te houden. Vervang de tape dagelijks.
Het goud: Vijf snelle tips voor onderweg
Prima. Maar gaandeweg de dag hebben we meestal geen tijd of zin om onze houding zo uitgebreid te ‘resetten’. Hoe zorg je dat je dan je je houding toch goed blijft? Hier dan de vijf ultieme tips voor het verbeteren van je houding ‘on the road’:
Herinneren: Het begint natuurlijk bij het ‘ohja!’-moment. Om ervoor te zorgen dat je niet vergeet je houding goed te houden, kun je je houding relateren aan een willekeurige kleur of object. Elke keer als dan die kleur of dat object dat ziet of eraan denkt, check je je houding. Bijvoorbeeld: paars of water. (Of te makkelijk: een mooi exemplaar van de andere sexe).
Instant-houding-verbeteraars: Beeld je een van de volgende twee dingen in en je houding verbeterd onmiddellijk. Gegarandeerd.
- Mijn Cesar therapeut tipte me om je in te beelden dat je via een draad aan je kruin omhoog wordt getild. Het helpt je rug uitrekken en de druk van andere spieren te halen. Een alternatief daarop is je inbeelden dat je (vanuit je rug) groeit en dat je van binnenuit omhoog tegen je kruin aan drukt.
- Misschien nog wel effectiever is het om je in te beelden dat iemand ijskoud water langs je ruggengraat laat lopen. Bijkomend voordeel hiervan is dat je automatisch je buikspieren aanspant en (vaak) een diepe hap adem pakt. (Vergeet echter niet om rustig door te blijven ademen).
Lopen met een goede houding
- De Geisha truc ken je waarschijnlijk wel, maar is niet minder effectief: Loop alsof je een boek op je hoofd hebt. En vooral niet sloffen.
- Focus je op je kuiten. Ontspan in je houding en laat je kuiten het zaakje balanceren. Gooi een lichte verende tred in je pas. Het ontspant de rest van je (boven)lichaam en geeft je een rechte houding die de druk haalt van je rug, schouders en nek. En het zet je buikspieren aan het werk. En dat is top, omdat stevige kuiten en buikspieren echt vet zijn. (Eeuh… je begrijpt denk ik wel wat ik bedoel).
Tips voor gevorderden
Nouja, niet echt gevorderden, maar als je echt met je houding aan de slag wilt, heb je hier ook wat aan:
- Een massage van rug, nek en schouders zorgt voor lossere spieren waardoor het makkelijker wordt om terug te komen in een goede houding. Het is geen structurele oplossing, maar het kan je een eindje op weg helpen.
- Elimineer gedrag die een slechte houding met zich meebrengen: TV kijken, liggend lezen, werken met te weinig licht, etc. Vaak zijn ze toch al niet gezond of zinvol.
- Dit wist je vast al, maar spierversterkende training wil ook helpen. Dat kan gewichttraining of zwemmen zijn, maar ook pilates of yoga. Yoga helpt je spieren versterken, je soepeler te maken in je gewrichten en je bewuster te worden van je lichaam.
- Zet eens een camera op een statief en neem jezelf een tijdje op terwijl je gewoon je ding doet. Bekijk de beelden (beetje doorspoelen mag). Confronterend, maar erg leerzaam.
Vooruitgang
Geen excuses meer. Aan de slag. Maar wees geduldig met jezelf. Een goede houding aanleren kan een tijd duren. Zeker als je houding al jaren slecht is. Omdat de nieuwe houding in eerste insantie ‘vreemd’ is voor je lichaam, moeten je spieren de houding weer voldoende sterkte opbouwen om de houding vast te kunnen houden. Een vuistregel: wanneer het aanhouden van je nieuwe houding je ademhaling beperkt, ben je te krampachtig bezig. Verander je houding dan. Let je leiden door je ademhaling. Die moet goed voelen! Nieuwe spiersterkte om je houding vast te houden trainen kan weken duren, maar het betaalt zich uiteindelijk terug! Onthoud:
- uitstraling
- zelfvertrouwen
- minder stress en beter nadenken
- gezondheid