Visual storytelling wil zoveel zeggen dat een verhaal wordt verteld aan de hand van beeld. In plaats van je te beperken tot geschreven of gesproken tekst laat je je publiek jouw verhaal zien en ervaren. Door middel van foto’s, illustraties of video. Een principe wat uitermate goed is toe te passen in presentaties.
Zien is geloven!
Visual storytelling is allang gemeengoed: verhalen worden ‘echt’ via televisie, film, fotografie, toneel, animatie.
Internet en opkomst van social media hebben dit nog eens een extra boost gegeven. Verhalen worden pas ‘de waarheid’ wanneer ze ondersteund worden door beeld. Wanneer iemand op een fantastisch strand in Thailand is geweest, geloof je het toch pas wanneer je er een selfie van ziet? De foto is het bewijs en geeft aan dat je geen onzin staat te verkopen.
Visual storytelling gaat wat verder dan het vertellen van een verhaal aan de hand van een beeld: het gaat om het vertellen van jouw verhaal. En dus aan de hand van jouw beeld.
Zorg dus voor relevant, authentiek beeld: gebruik geen plaatje uit een reisgids, maar een foto waarop je zelf op dat strand in Thailand staat.
Visual Storytelling in presentaties
Ook voor je presentatie geldt: laat je publiek je verhaal niet alleen horen, maar ook zien en ervaren. Beeld is een krachtig middel om je verhaal te ondersteunen.
Zorg ook hier dat je authentiek overkomt. Pas daarom op met het gebruik van stockfotografie: foto’s van Amerikaanse callcentermedewerkers met een net iets te grote glimlach komen niet ‘echt’ over. En ténzij je net aan het vertellen was over jouw callcenter in Boston: weg is je geloofwaardigheid.
Overigens geldt het gebruik van eigen materiaal niet alleen voor beeld, maar ook voor tekst (‘management-slang’ en dooddoenende oneliners), en de manier van presenteren (tjakkaaa!).
Als bedrijf kun je er bijna niet meer onderuit om je visueel te profileren als je wil opvallen. En aangezien ‘de rest’ zich ook allemaal visueel laten zien, is het vanaf dat moment de kunst om je op een ándere manier te laten zien.
Beter
En toch zijn veel PowerPoint-presentaties (van al die bedrijven) vaak grotendeels gevuld met tekst. Liefst veel tekst. Lappen tekst.
Dat kan beter. Breng je PowerPoint-slides terug tot één krachtig beeld en hooguit enkele woorden of een korte zin per dia, en vertel je verhaal aan de hand van dat beeld.
Zorg dat je beeld van goede kwaliteit is: maak het persoonlijk en authentiek. Zorg voor goed materiaal in hoge resolutie.
Op die manier gaat jouw verhaal leven en zal je publiek je eerder vertrouwen. Écht!