“Kwaaaaa-a-a-ak”. Wanneer je als kind een kikker nadeed, gebruikte je vocal fry. Dat typerende lage en krakende stemgeluid. Tegenwoordig gebruiken steeds meer sprekers deze krakende lage stem en is het ‘in’.
Er is steeds meer aandacht voor stem-gebruik. Afgelopen weekend doken diverse kranten op het gebruik van vocal fry door zangers, presentatoren en sprekers: een manier om koelheid en desinteresse uit te drukken.
Gehoord willen worden
Ik heb het idee dat de oorzaak van het lage praten vooral zit in: daadwerkelijk gezien en gehoord willen worden… serieus genomen worden.
Bij de kandidaten die ik stemtraining geef (leeftijdscategorie vanaf 28) blijkt telkens dat ze zelf wel weten wanneer dat lage praten is ingezet.
De reden, of het nu in de privé- of in de werksituatie is, is telkens dezelfde: gehoord willen worden. Laagte in je stem lijkt er inderdaad ook voor te zorgen dat je zelfverzekerd overkomt.
In Nederland prikken we daar echter gewoon doorheen. De vocal fry tijdens het praten gebruiken is namelijk een truc. Wij voelen instinctief aan of iets nep is.
De oplossing
De oplossing: ik heb veel mensen geleerd om iets hoger te gaan praten en toch lager te klinken.
Ik zal het uitleggen.
Door echt gebruik te maken van de resonans van je borstkas kun je iets hoger praten. Daardoor verdwijnen de kraakjes in je stem en door de resonans klink je tóch voller en lager.
Effect: je stem geeft je een eerlijk gezicht. Mensen vertrouwen namelijk instinctief op de klank van je stem.
Door het gebied onder de stembanden te ontspannen kan de klank naar binnen gaan en de resonans veroorzaken.
Regelmatig krijgen cursisten enthousiaste reacties en zelfs applaus van hun medecursisten, zodra zij voor het eerst die nieuwe klank bij hun collega horen.
Kortom; ‘krakend laag’ praten kan, maar klinkt nep. Je ware stem gebruiken geeft je meer overtuigingskracht.