Weg met PowerPoint?

Arnout Drenthel / Slides / 11 juli 2014
Leestijd: 2 minuten

Oké, dit moet me even van het hart. Ik hoorde laatst dat een grote zakelijke dienstverlener (‘voor hoger opgeleiden’) heeft besloten PowerPoint af te schaffen….

*hopla!*

…Hmm… ok… maar, waarom?

Omdat ze van een presentatie-trainer hadden gehoord dat je met PowerPoint gedoemd bent tot het geven van een slechte presentatie. En dan doe je wat hoogopgeleiden doen: Weg Met PowerPoint!

De wereld is gelijk een stukje mooier.

The root of all evil…

Goed, dat was dus duidelijk geen trainer van ons. Zoveel is wel duidelijk. En waar deze beste man die wijsheid vandaan haalt, weet ik ook niet. Wat ik wel weet is dat het TOTALE NONSENS is.

Ja, we geven massaal slechte presentaties. En ja, we gebruiken massaal PowerPoint. Zie daar; we hebben een zondebok! PowerPoint als the root of all evil!

Hmm… nou… hier gaan de hogeropgeleiden (met hun trainer voorop) toch even de mist in. Ja, er is een correlatie, maar er is geen enkel bewijs voor het causaal verband. Sterker nog, ik geloof dat we hier last hebben van hullie-huilers.

… is niet PowerPoint

Lieve hoger-opgeleiden: dat jullie slechte PowerPoint presentaties geven, dat komt OMDAT JULLIE MET Z’N ALLEN MAAR WAT AAN HET AANMODDEREN ZIJN!!

  1. Je hebt geen idee wat of hoe je moet presenteren
  2. Je tikt wat aantekeningen alles wat je kunt bedenken in PowerPoint
  3. Je gaat dit presenteren
  4. Je publiek is radeloos en/of zwaar geïrriteerd en/of verveeld als hel* (your results may vary)

Knip daar PowerPoint tussenuit en het wordt niet beter. Echt niet.

Beter leer je nu eens fatsoenlijk een presentatie in elkaar te zetten. Alleen zo krijg je een goede presentatie. En als je PowerPoint (ja, toch PowerPoint) vervolgens inzet om je verhaal te ondersteunen, dan heb je een dijk van een presentatie.

Echt. Goede presentaties zijn de schuld van goede sprekers. En die kunnen prima geholpen worden met PowerPoint.

PS Als je PowerPoint eruit gooit, dan geef je inderdaad geen slechte PowerPoint-presentatie meer. Daar moet ik ze eigenlijk wel gelijk in geven. Want dan geef je gewoon een slechte presentatie.

Foto credit: © Shutterstock.com

Over de auteur

Arnout Drenthel

Arnout Drenthel (MSc) is een van de ±30 Certified Presentation Specialists wereldwijd. Hij helpt organisaties en sprekers bij het ontwikkelen van een presentaties die meer resultaat bereiken. "Het moment dat een spreker ervaart hoe het is om anderen te inspireren; dat is magisch. Dan gebeurt er echt iets. En het is geweldig om daar aan te mogen bijdragen." Arnout is mede-oprichter van Bento Presentaties.

Bento Presentaties

De meeste mensen hebben moeite om overtuigend te presenteren, dus trainen we sprekers en ontwikkelen we hun presentaties. Met onze presentatie-technieken zul je met zelfvertrouwen presenteren en zullen jouw ideeën eenvoudig anderen inspireren en overtuigen.

Contact


Bento Presentaties
Postbus 2175
5001 CD Tilburg
Telefoon: (013) 707 99 66

Volg ons