Gebruik deze 5 super-woorden vaker in je presentatie om te overtuigen

Arnout Drenthel / Presentatie-tips / 5 januari 2017
Leestijd: 2 minuten

Door je taalgebruik iets aan te passen, zal je presentatie meer overtuigen. Het helpt je om die draai aan je presentatie te geven die wél overtuigt. Gebruik deze vijf woorden en win aan overtuigingskracht!

Onze Engelse collega’s van Ethos3 schreven over vijf woorden die jouw presentatie laten overtuigen. En ze hebben gelijk. Niet zozeer omdat specifiek die woorden toverkracht bezitten, maar omdat ze jou als spreker dwingen een betere presentatie te geven. Deze vijf woorden helpen jou datgene te vertellen wat je publiek wil horen.

Aansprekend met “jij” en “u”

Als je het woord jij of u in je presentatie gebruikt, spreek je je publiek direct aan. Dit wordt ook wel personalisatie genoemd. Je publiek zal zich aangesproken voelen en dat is net wat jij wilt.

Door te personaliseren bouw je een band op met je publiek. Ook zijn ze meer betrokken bij je boodschap.

Houd je publiek dus alert en aangehaakt door ze direct aan te spreken met jij of u.

Interesseer met “nieuw”

Het woord nieuw roept een positieve verandering op. Als toehoorder zijn we allemaal benieuwd naar iets dat nieuw is.

Gebruik het woord nieuw om de interesse van je publiek te pakken.

Interesseer met “gratis”

Ook al staan we als Hollanders bekend dol te zijn op alles wat gratis is, wij adviseren om gratis spaarzaam te gebruiken. Gratis en waardeloos liggen perceptueel dicht bij elkaar, maar dat is vast niet wat je bedoelt.

Creatief marketeer Hans van Oorschot adviseert om gratis te gebruiken in combinatie met de waarde die het vertegenwoordigt. Gebruik bijvoorbeeld ‘ter waarde van’. Zo krijgt het gratis product of de dienst toch waarde.

Motiveer met “omdat”

Je kunt veel meer bereiken als je een reden noemt. Zelfs al is die reden onlogisch. Onderzoek wijst uit dat mensen eerder op je vraag of verzoek ingaan als je een reden noemt.

Met het woord omdat geef je een reden om je te geloven.

Enthousiasmeer met “onmiddellijk”

De mens heeft een natuurlijke drang naar directe genoegdoening en resultaat. Het woord onmiddellijk helpt daarbij. Het laat zien dat een direct effect binnen handbereik is. Gebruik het bijvoorbeeld om je product, een proces of een klantervaring te omschrijven.

Je moet je presentatie niet overladen met deze ‘toverwoorden’. Gebruik ze waar ze passen, maar probeer het niet te forceren. Zolang je weet dat deze woorden je kunnen helpen (en hoe) kun je ze strategisch inzetten om je doel te bereiken.

Over de auteur

Arnout Drenthel

Arnout Drenthel (MSc) is een van de ±30 Certified Presentation Specialists wereldwijd. Hij helpt organisaties en sprekers bij het ontwikkelen van een presentaties die meer resultaat bereiken. "Het moment dat een spreker ervaart hoe het is om anderen te inspireren; dat is magisch. Dan gebeurt er echt iets. En het is geweldig om daar aan te mogen bijdragen." Arnout is mede-oprichter van Bento Presentaties.

Bento Presentaties

De meeste mensen hebben moeite om overtuigend te presenteren, dus trainen we sprekers en ontwikkelen we hun presentaties. Met onze presentatie-technieken zul je met zelfvertrouwen presenteren en zullen jouw ideeën eenvoudig anderen inspireren en overtuigen.

Contact


Bento Presentaties
Postbus 2175
5001 CD Tilburg
Telefoon: (013) 707 99 66

Volg ons