Moeite met spreken voor een groep?

Leer spreken in het openbaar

Wat maakt spreken in het openbaar lastig?

Spreken in openbaar is voor veel mensen iets waar ze tegen opzien. Of dat nu een presentatie, een speech of zelfs al in een vergadering met collega's is.

Je staat op een heel zichtbare plek waar je misschien niet gewend bent te staan. Dat maakt je kwetsbaar. En dat voel je. Het is een heel natuurlijke spanning die voortkomt uit onze basale angst om afgekeurd te worden en zo te worden verstoten uit een sociale groep.

Die spanning maakt dat je afgeleid bent van jouw boodschap, dat je moeite hebt om controle te houden over je lichaam en dat je niet de rust uitstraalt die je zou willen.

En dat voelt vervelend. Een groot risico daarnaast is dat in veel gevallen het publiek ook jouw spanning 'voelt'. Het leidt hen ook af en op een onbewust niveau wordt je boodschap niet volledig vertrouwd.

En het is frustrerend om dat ene moment waarop je iets kon bereiken te missen.

En misschien nog wel erger; elke keer dat het niet soepel loopt, bevestig je je eigen vooroordeel en voed je je onderbewuste met de gedachte dat je 'niet kunt presenteren', dat je het gewoon niet in je hebt. En dat is ontzettend jammer, want onderzoek wijst uit dat soft skills (waaronder communicatievaardigheden) belangrijk zijn voor je carrièrekansen. 

Die versie van jezelf die past bij het spreken voor een groep

Dan het goede nieuws. Je hoeft geen kunstjes te leren. Je hoeft je niet anders voor te doen dan je bent.

Er is namelijk al een versie van jou die past voor een groep. Alleen ken je die misschien nog niet zo goed.

Denk maar na; er zijn heel veel versies van jou. Een versie voor 's avonds op de bank bij je partner, een versie langs de lijn bij het voetbal en een versie van jezelf met vrienden in een café.

Allemaal hebben ze hun eigen houding, energie, gebruik van je stem, mimiek…

En het enige dat je dus moet doen, is die versie van jezelf ontdekken die past bij het spreken voor een groep. En hem vervolgens bewust 'aanzetten'.

Jongedame met zelfvertrouwen spreekt voor een groep

Wanneer je die versie van jezelf leert kennen, sta je met veel meer zelfvertrouwen voor de groep. Omdat je voelt dat het plaatje nu wél klopt.

Niet meer het gespannen muisje, of de overcompenserende brallende aap, maar gewoon: jij zelf. Wie jij bent, hoe jij bent.

Want in die ogenschijnlijke kwetsbaarheid van echt jezelf zijn, schuilt jouw kracht. 

Leer spreken in het openbaar: wat heb je nodig?

Rest de vraag: hoe vind je die presentatie-versie van jezelf?

Tegenstrijdig als het klinkt; die versie van jezelf ontdekken, kun je niet alleen. Dat is iets waar je hulp bij nodig hebt.

Om te leren spreken in het openbaar heb je twee dingen nodig:

  1. Tijd en ruimte waarin je gericht kunt gaan oefenen en uitproberen met nieuwe versies van jezelf. Want om te ontdekken en ervaren wat je anders kunt doen wanneer je spreekt voor een groep, zul je met dingen moeten kunnen experimenteren. Dan ervaar je zelf wat je kunt doen én hoe dat voor jou voelt.
  2. Minstens zo belangrijk is de directe feedback die je ook nodig hebt. Want wat voor jou misschien comfortabel voelt, kan heel onplezierig overkomen bij je publiek. Of het tegenovergestelde: wat voor jou misschien onwennig en nu nog ongemakkelijk voelt, komt juist bijzonder sterk over bij je publiek.

Dit kun je alleen leren in een veilige omgeving waarin je open staat voor feedback, met een publiek dat je vertrouwt en dat in staat is je goede en eerlijke feedback te geven. 

Is een training iets voor jou?

In onze presentatietrainingen bouwen we heel bewust aan die veilige omgeving, waarin mensen zich kwetsbaar durven op te stellen. Daardoor durven ze om eens anders voor een groep te gaan staan. En daarin staan ze open voor de eerlijke en constructieve feedback van andere deelnemers en de trainers.

Elke training opnieuw zien we dat de meeste mensen aanvankelijk nauwelijks een idee hebben hoe ze werkelijk overkomen op anderen. Laat staan dat ze weten wat ze daar eenvoudig aan kunnen veranderen.

Presentatietrainer traint mensen spreken in het openbaar

Door zich bewust te worden van hun houding, gebaren, stem en mimiek leren ze door de oefen-feedback cyclus al wat kleine aanpassingen al voor een impact hebben in hoe ze voor de groep staan.

"Ik kan gewoon niet presenteren" is vrijwel altijd omdat iemand het gaandeweg opgegeven heeft en de pijn van het falen niet meer wil voelen.

En dat alleen omdat ze eenvoudigweg nooit in een veilige omgeving hebben kunnen leren hoe ze, volledig als zichzelf, prima op die onbekende plek voor een groep kunnen staan.

Een presentatietraining biedt de tijd en ruimte om dat te leren.

Een goede presentatietrainer neemt mensen mee in alle verbale en non-verbale technieken die ze tot hun beschikking hebben, zodat ze kunnen ervaren wat beter bij ze past in een situatie waarin ze spreken voor een goep.

De directe ervaring wel degelijk goed te kunnen spreken voor een groep, geeft deelnemers direct meer zelfvertrouwen.

De spanning die ze voelen om te spreken in het openbaar zal niet meer blokkerend werken, maar ze juist helpen die versie van zichzelf te activeren die past voor een groep.

Welke trainingsvorm past bij jou?

Je kunt op twee manieren leren om te spreken in het openbaar: individueel of met een team. 

Individuele training

Voor mensen met een volle agenda – of juist met grote moeite om te spreken in het openbaar, bieden we individuele training aan.

Met een presentatie-coach ga je in enkele privé-sessies ontdekken waar jij je bewust van moet worden en welke technieken je bewust kunt inzetten.

Het nadeel is dat je de directe feedback van verschillende mensen mist, maar het voordeel is dat je meer ruimte hebt om te oefenen en meer persoonlijke aandacht van de coach.

of juist trainen met een team?

Wanneer je juist samen met collega's als groep een presentatietraining volgt, leer je van elkaar, wordt je ervaring gevoed met meerdere meningen.

Na de training heb je door de gedeelde ervaring een wederzijds support-team dat op termijn elkaar scherp blijft houden in presentatie-technieken.

Een goede training waarin mensen zich kwetsbaar opstellen om zichzelf te kunnen ontwikkelen, bouwt daarnaast aan het onderlinge vertrouwen en teamgevoel.

Image

Verder praten?

Wil je eens verder praten met een presentatietrainer? Neem gerust eens contact op. Vraag naar Joeri.

Hij is een van onze ervaren presentatietrainers en kijkt graag met je naar of een training iets voor je is.

Bel (013) 707 99 66
…of stuur een e-mail