Eigen lettertypen en aanpasbare teksten in PowerPoint

Een PowerPoint-presentatie oogt vaak professioneler met een ‘eigen’ lettertype. Dit in tegenstelling tot wanneer je jezelf beperkt tot standaard-lettertypes die meegeleverd worden met Office of Windows. Toch loop je al snel tegen problemen aan wanneer je de presentatie deelt met anderen en teksten bewerkbaar wilt houden!

Om teksten in PowerPoint te kunnen aanpassen, moet jouw computer over het juiste lettertype beschikken. Dat kan doordat het lettertype op je computer geïnstalleerd staat, of doordat het ‘in’ de PowerPoint-presentatie wordt ingesloten (zgn. embedded font).

Wanneer een lettertype niet beschikbaar is op de computer waarop je de PowerPoint-presentatie opent, dan kiest PowerPoint een ander lettertype om de teksten weer te geven.

Dit kan je opmaak in de war gooien omdat sommige lettertypen bijvoorbeeld bredere letters hebben en je teksten daardoor uit de kaders gaat lopen. Sowieso ziet je presentatie er anders uit dan werd bedoeld!

Gebruiken van ‘eigen’ lettertypen

Wanneer je in jouw presentatie een niet-standaard lettertype wilt gebruiken (dat dus niet iedereen standaard op zijn computer geïnstalleerd heeft) én toch wilt dat de presentaties bewerkbaar zijn, dan zijn er in feite maar twee manieren waarop dat kan.

Kennisbank

Deze uitleg is onderdeel van de Bento-kennisbank.

Meer lezen? Met de artikelen in onze kennisbank breng je je basis-kennis over presenteren op peil!

Bekijk alle artikelen »

Oplossing 1:

Lettertype embedden in de PowerPoint

Sommige lettertypen zijn geschikt om met in het PowerPoint-bestand op te slaan en mee te leveren. Iemand die het lettertype niet geïnstalleerd heeft op zijn computer, kan dan de presentatie toch met de juiste lettertypen weergeven én (als het lettertype het toestaat) ook de tekst bewerken.  

Dit werkt helaas niet met PowerPoint voor Mac! PowerPoint voor de Mac ondersteunt (nog) niet het invoegen van lettertypes.  

Daarnaast moet de licentie van het lettertype het toestaan dat het ge-embed kan worden. Het moet gezegd worden dat de meeste (professioneel ontworpen) lettertypes het niet toestaan om ingesloten (‘embed‘) te worden. 

Sommige kunnen wel worden ingesloten, maar in veel gevallen is dat alleen voor het weergeven. De gebruiker kan dan nog geen teksten aanpassen zonder zelf een versie te hebben geïnstalleerd (zie optie 2). 

Overigens lijken alle Google Fonts een uitzondering hierop; deze kunnen wel worden ingesloten en gebruikers kunnen teksten aanpassen. 

Oplossing 2

Alle gebruikers installeren het lettertype 

Een alternatieve (maar lastig te coördineren) manier is om het gewenste lettertype bij alle gebruikers te installeren.

Maar dat moet dan ook op alle systemen waarop de presentatie afgespeeld wordt! (Dus ook de presentatie-computer van dat ene belangrijke congres)

Let wel; commercieel aangeschafte lettertypen zijn onderhevig aan een gebruikerslicentie. Die licenties zijn afgegeven voor een aantal computers/gebruikers. Juridisch is het dan dus niet toegestaan om lettertypen te delen met meer gebruikers dan waarvoor een licentie is afgesloten.

 

Het gaat niet lukken met het gewenste lettertype… wat nu?

Er zijn nog twee manieren om zeker te weten dat je presentatie er altijd uitziet zoals bedoeld, maar ze komen elk tegen een prijs:

  1. Overzicht van standaard-lettertypenLaat de eigen stijl los(ser) en gebruik alleen standaard-lettertypes – Met Office wordt een aantal lettertypes geïnstalleerd. Je mag er van uitgaan dat iedereen die PowerPoint heeft, die lettertypes ook heeft. Dit zijn alleen vrij ‘standaard’-lettertypes: zoals Arial, Verdana en Calibri. Dat komt het unieke ontwerp van je presentatie helaas niet ten goede.
    (Maar een goede vormgever kan zelfs met deze standaard-lettertypen een fraai ogende presentatie maken)
  2. Laat de wens voor aanpasbaarheid los en zet teksten om naar afbeeldingen – Door teksten om te zetten naar afbeeldingen, weet je zeker dat de teksten overal hetzelfde worden weergegeven. Het nadeel is echter dat de teksten dan niet meer aan te passen zijn. 
    Maar vraag jezelf maar eens af of het echt noodzakelijk is dat teksten aangepast moeten worden. Misschien zijn het er maar een paar?