Diasorteerder en secties gebruiken in PowerPoint

Arnout Drenthel / Presentatie-tips / 7 juni 2016
Leestijd: 2 minuten

Vooral wanneer je PowerPoint wat langer wordt, dan is het goed om zo nu en dan het overzicht te bewaren. Hoe zorg je dat je dia’s georganiseerd blijven? Diasorteerder en secties helpen je daarbij!

Het overzicht aan de linkerzijde van de Normale weergave (waarin je de dia’s kunt bewerken), kan dan wat klein zijn.

Beperkt overzicht met normale dia-weergave in PowerPoint

Dia-sorteerder

Daar biedt de diasorteerder uitkomst. Deze toont je namelijk alle dia’s in klein formaat, waardoor je overzicht hebt over je hele presentatie.

Screenshot van de diasorteerder in PowerPoint

Je opent diasorteerder met de knop met de vier vierkantjes in de taakbalk (onderin) of via het tabblad Beeld > Diasorteerder. (Of voor mensen met PowerPoint 2016 in de Nederlandse taal de volgende toetsen achter elkaar: Alt, V, D, D)

De grootte van de dia’s in het overzicht (en dus hoeveel dia’s je tegelijk op je scherm kunt zien) stel je zelf in met de schuif rechtsonderin.

In de diasorteerder kun je basale organisatie-acties uitvoeren op de PowerPoint-dia’s, zoals verplaatsen, verwijderen of verbergen.

Secties

Om je dia’s verder te organiseren, kun je ze groeperen in secties.

Voeg een sectie toe door op de rechtermuisknop op de eerste dia in je beoogde sectie te klikken en Sectie toevoegen te kiezen.

De dia’s (tot de volgende sectie) worden nu beschouwd als één bij elkaar horende groep.

Secties kun je verslepen of ‘dichtklappen’. Dia’s in dichtgeklapte secties worden niet overgeslagen tijdens de presentatie; ze zijn alleen verborgen in jouw overzicht.

Screenshot met menu met opties voor secties in PowerPointVerder kun je hele secties verplaatsen of verwijderen.

De naam van de sectie kun je overigens aanpassen: klik daarvoor met je rechtermuisknop op de kop van een sectie en kies Naam wijzigen.

PowerPoint organiseren met diasorteerder en secties

En zo houd je met secties en de diasorteerder je PowerPoint-presentatie netjes georganiseerd en overzichtelijk!

Over de auteur

Arnout Drenthel

Arnout Drenthel (MSc) is een van de ±30 Certified Presentation Specialists wereldwijd. Hij helpt organisaties en sprekers bij het ontwikkelen van een presentaties die meer resultaat bereiken. "Het moment dat een spreker ervaart hoe het is om anderen te inspireren; dat is magisch. Dan gebeurt er echt iets. En het is geweldig om daar aan te mogen bijdragen." Arnout is mede-oprichter van Bento Presentaties.

Bento Presentaties

De meeste mensen hebben moeite om overtuigend te presenteren, dus trainen we sprekers en ontwikkelen we hun presentaties. Met onze presentatie-technieken zul je met zelfvertrouwen presenteren en zullen jouw ideeën eenvoudig anderen inspireren en overtuigen.

Contact


Bento Presentaties
Postbus 2175
5001 CD Tilburg
Telefoon: (013) 707 99 66

Volg ons