Kleuren associëren we – onbewust – met bepaalde emoties en herinneringen. Door de juiste kleuren te kiezen, kun je je presentatie subtiele signalen meegeven. Marketeers weten dit al langer. Het is niet voor niets dat de gele ‘M’ van McDonald’s van een rode naar een ‘gezondere’ groene achtergrond is gegaan.
Welke associaties geven de kleuren die je in je presentatie gebruikt?
1. Blauw: vertrouwen en helderheid
Blauw associëren we met betrouwbaar, waarheid, helder, loyaal en effectief. Een logische associatie is water, lucht en rust. Deze kleur zie je bijvoorbeeld vaak bij financiële instellingen en technologie-bedrijven, en bij de Rijksoverheid.
2. Bruin: aards en gewichtig
Bruin associëren we met stabiliteit, aards, compleetheid en gewichtigheid. Bruin is een goede kleur om je presentatie een natuurlijke uitstraling te geven, zoals in dit voorbeeld van Saver om de relatie met milieu te benadrukken.
3. Rood: warmte en kracht
Rood is de kleur van passie, warmte, dynamiek en kracht. Rood is ook gebiedend en agressief. Het is een fysieke kleur waarmee je mensen tot actie kunt aanzetten. In dit voorbeeld van Raket is vrijwel niets anders dan rood op wit gebruikt, wat het een energieke uitstraling geeft.
4. Oranje: vrolijk en veilig
In Nederland associëren we de kleur direct met vrolijkheid en feest. Deze associatie is cultuurafhankelijk. Oranje staat daarnaast voor inspirerend, actief, warmte, stimulatie, en veiligheid. BJ Brabant maakt gebruik van oranje om een gevoel van positiviteit en geborgenheid uit te stralen voor haar doelgroep.
5. Geel: creatief en licht
Geel draagt luchtigheid, helderheid, opgewektheid en creativiteit uit. Het is de kleur van de zon en de zomer. Pas op met geel in je presentatie: het heeft een laag contrast met veel kleuren, wat de leesbaarheid van je presentatie kan aantasten wanneer je het op een beamer laat zien. Gebruik het daarom op vrij donkere achtergronden, zoals in dit voorbeeld van Bettine Pluut.
6. Groen: natuur en gezond
Groen is een kleur die positieve associaties geeft. Natuur, groei, ontspanning, gezondheid en evenwicht. Het is een goede kleur om te gebruiken voor ‘positief’ en ‘vooruitgaan’. Sommige merken zijn onlosmakelijk verbonden met een bepaalde kleur: voor groen is Interpolis daar een goed voorbeeld van.
7. Roze: liefde en zorg
Roze is een zoete kleur die we associëren met vrouwelijkheid, schoonheid, liefde en zorg. Ook de associatie van roze met vrouwelijkheid is cultuurbepaald. Hoewel dit pas sinds de vorige eeuw zo is: daarvóór was roze juist een jongenskleur, en blauw een meisjeskleur? Ecare maakt gebruik van de kleur roze: dit past goed bij het zorgveld waarin de organisatie zich bevindt.
8. Paars: kwaliteit en luxe
Paars is een kleur die rijkdom, intelligentie, visie en kwaliteit uitstraalt. Het is een goede kleur om de best mogelijke kwaliteit te benadrukken. Dit zie je bijvoorbeeld in de presentatie van Health Valley.
9. Grijs: elegant en neutraal
Grijs is neutraal en zelfs saai, maar ook elegant en stijlvol. Een donkergrijze letter ziet er iets luxer uit dan een zwarte letter op een witte achtergrond. Grijs als elegante kleur is bijvoorbeeld te zien in dit voorbeeld van REFQ.
10. Zwart: geraffineerd en chique
Black is the new black. Zwart zal waarschijnlijk alle kleuren overleven als het gaat om stijl en glamour. Het staat voor rijkdom, chique en formeel. We hebben het dan wel over ‘wit op zwart’, want ‘zwart op wit’ is het saaiste wat er bestaat. De zwarte achtergrond geeft deze presentatie van Douwe Egberts een luxe uitstraling.
Maar…
Voor iedere positieve associatie zijn net zoveel negatieve associaties te verzinnen. Zo is de kleur rood in dit artikel omschreven als ‘warm’ en’krachtig’, maar we associëren het ook met ‘gevaar’ en ‘agressie’. Het blijft een subjectief onderwerp. Probeer toch na te denken over kleurgebruik, het kan je presentatie wel degelijk versterken.